The Assyrian case: The impact of the European Union on Turkey's minority rights concept
Süryanilerin durumu: Azınlıklık hakları kavramına ilişkin Avrupa Birliğinin Türkiye üzerindeki etkisi
- Tez No: 393789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PARLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, azınlıklar, Süryaniler, Türkiye, Lozan AntlaĢması, European Union, minorities, Assyrians, Turkey, Treaty of Lausanne
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Azınlık korunması elde etmek için Lozan Antlaşması'na gore 'gayri-Müslim' olma şartı tek bir kriter olarak konulmuştur. Bu yüzden birçok etnik grubun vatanı olmasına rağmen bu gruplar Türkiye'de azınlık korunmasına dahil edilmemiştir. Bir gayri- Müslim topluluk olarak bu topraklarda 5500 yıldır yaşayan ve Lozan Antlaşması'ndaki azınlık tanımına uyan Süryaniler, azınlık oldukları resmi olarak kabul edilen Ermeniler, Rumlar ve Yahudilerin sahip oldukları haklara sahip olmak için uzun yıllar çaba sarfetmiştir. Türkiye'nin, Süryanileri azınlık olarak tanınması konusundaki isteksizliği Devlet'in azınlık kavramını genişletme taraftarı olmadığının açık bir göstergesidir. Ancak kısa bir süre önce Süryaniler, kültürlerini ve geleneklerini sürdürmek için daha geniş haklara sahip olabilmiştir. Yakın zamanda açılmış olan bir davada, Lozan Antlaşması gereğince haklarından faydalabileceklerine dair Süryanilerin lehine karar verilmişken, kendilerinin azınlık olduğuna dair devlet yetkililerinden henüz resmi bir onaylama gelmemiştir. Mahkeme kararı yeni bir gelişme olup örnek oluşturan bir dava olsa da, Süryanilerin haklarının korunmasına dair hukuki ve işlemsel eksiklikler devam etmektedir. Ancak bu dava, hükümetin Süryanilere olan yaklaşımında değişiklik olduğunun açık bir göstergesidir. Hükümetin yaklaşımında değişim olduğunu kabul etmekle birlikte, bu çalışma Süryanilerin statüsüne dair Türkiye'nin değişen tavrının arkasında Avrupa Birliği (AB)'nin nasıl teşvik edici bir rol üstlendiğini analiz etmektedir. AB, Türkiye'nin politikasını, Süryanileri güçlü bir ses olup destekleyerek etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
By setting the 'non-Muslim' conditionality in the Treaty of Lausanne as the only criterion to be granted with minority protection, many ethnic groups whose homeland is in Turkey have been excluded from minority protection. The Assyrians, a non-Muslim community inhabiting these territories for 5500 years and who fit the minority definition of the Treaty of Lausanne, have long struggled to gain the same rights granted to the officially recognized minorities, namely Armenians, Greeks, and Jews. Turkey's unwillingness in recognizing Assyrians as a minority group is a clear indication that broadening the minority concept is not preferable by the State. However, only recently, have the Assyrians been granted with broader rights to sustain their culture and tradition. While a court case ruled in favor of Assyrians right to make use of their rights as stated in the Treaty of Lausanne, an official acknowledgement about their recognition has not been made by state officials. Although the court decision is a very recent development and a precedent case, legal and operational shortcomings with regards to protection of Assyrians' rights continue to exist. However, the case is a clear indication that the Turkish government is changing their attitude towards the Assyrians. Acknowledging the alteration in the government's approach, this study analyzes how the European Union (EU) is the actual motivator behind Turkey's changing approach towards the status of Assyrians. The EU influences Turkey's policy by acting as an influential voice for the Assyrians.