Queer mothers and daughters: the role of queer kinship in the everyday lives of trans sex worker women in istanbul
Kuir anneler ve kızlar: kuir akrabalığın istanbul'daki trans seks işçisi kadınların gündelik yaşamındaki rolü
  1. Tez No: 393821
  2. Yazar: DİLARA ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL ALTINAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuir, trans, akrabalık, seks işçiliği, post hafıza, Queer, trans, kinship, sex work, postmemory
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tez İstanbul'daki trans seks işçisi kadınların kuir akrabalık deneyimlerine odaklanmaktadır. Çalışma, yarı-yapılandırılmış, derinlemesine mülakat ve katılımcı gözlem tekniğine dayanarak kuir akrabalığın kuir anne/kız ilişkisinin bir parçası olan trans bireylerin gündelik yaşamlarındaki rolünü ve bu akrabalığın transfobi ve heteronormativite ile olan ilişkisini incelemektedir. Kuir akrabalık nedir? Nasıl gelişmiştir? Kuir akrabalığa yüklenen anlamlar nelerdir? Bu akrabalık biçimi hangi açılardan heteronormatif ve/veya egemen aile yapılarını yapı-bozuma uğratmaktadır? Annelerden kızlara neler aktarılmaktadır? Nesiller arası kuir bir hafıza geçişinden, M. Hirsch'ün deyimiyle post hafızadan, bahsedilebilir mi? Bu sorulardan yola çıkarak, bu çalışma, alternatif anne-kızlık ilişkisini J. Halberstam'ın kuir zaman ve yer kavramı üzerinden inceler ve“doğum”,“nesil”,“büyümek”gibi ifadelerin kuir akrabalık içerisinde yapı-bozuma uğramış ve yeniden yapılandırılmış olduğunu iddia eder. Aynı zamanda, bu çalışma cinsiyet değiştirme süreci özelinde kuir akrabalık içerisindeki dinamik ve pratiklerin ikili cinsiyet sistemini yeniden ürettiğini de göstermektedir. Tezin temel iddiası, trans bireyler arasındaki kuir akrabalığın, ortak kimlik, güçlendirme, devlet kurumları ve müşteriler tarafından uygulanan transfobik şiddete karşı direnç inşa ettiğinden, nesiller arası kuir bilgi ve hafıza geçişini mümkün kıldığından bahsedilebileceğidir. Bu tez çalışması, İstanbul'daki trans seks işçisi kadınlar arasındaki kuir anne/kızlık ilişkisinin gündelik yaşam pratiklerine odaklanarak kuir akrabalık ve hafıza literatürüne katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the queer kinship experiences of trans sex worker women in Istanbul, Turkey. Based on semi-structured, in-depth interviews and participant-observation with individuals who have been part of a queer mother/daughter kinship relation, the research explores the role of queer kinship in everyday practice of trans lives, in exploring its connections to transphobia and heteronormativity. What is queer kinship? How has it developed? What are some of the meanings attached to it? In what ways is it destructive of heteronormativity and/or hegemonic family structures? What gets transmitted from mothers to daughters? Can we speak of a queer inter-generational transmission of memory and a queer postmemory as M. Hirsch conceptualizes? Departing from these questions, this research investigates the alternative forms of motherhood and daughterhood through J. Halberstam's conceptualization of queer time and space and argues that queer kinship forms its own time zone in which normative understandings of terms such as“birth”,“generation”and“growing up”are deconstructed, and reconstructed. At the same time, this research points out the dynamics and practices in queer kinship that reproduce the binary structure of gender roles through gender reassignment process. The thesis argues that we can speak of a queer inter-generational transmission of knowledge and memory that constructs a collective identity, empowerment, and resistance against transphobic violence coming from state institutions and customers. The thesis aims to contribute to the existing literature on queer kinship and memory by exploring the everyday life practices of queer mothers and daughters among trans sex workers in Istanbul.