Ürostomili hastalarda idrar yolu infeksiyonlarının önlenmesinde hemşire tarafından verilen eğitimin ve kızılcık (cranberry)'ın etkisi
Effect of the training given by nurses and of cranberry in the prevention of urinary tract infections in patients with urostomy
  1. Tez No: 393852
  2. Yazar: ZEYNEP TEMİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İKBAL ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Üroloji, Nursing, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Ürostomi, idrar yolu infeksiyonu, kızılcık, eğitim, Urostomy, urinary tract infection, cranberry, training
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışma, ürostomi sonrası geç dönemde oluşan idrar yolu infeksiyonunu önlemede, üroloji kliniklerinde uygulanan girişimin etkisini belirlemek; taburculukta verilen eğitimin ve taburculuk sonrası 2., 3., ve 4. aylarda günde 2 kez kullanılan kızılcık kapsülünün etkisini saptamak amacıyla randomize kontrollü deneysel çalışma olarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini, ileal konduit diversiyon uygulanan 60 ürostomili hasta oluşturdu. Hastalar, randomizasyonla kontrol grubu, eğitim grubu ve kızılcık grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen veri toplama formu, kan ve idrar tetkikleri ile toplandı. Veri analizinde sayı, yüzde, ortalama, standard sapma, Pearson ki-kare, Kruskal Wallis, tekrarlı ölçümlerde tek yönlü varyans analizi (pillai's trace) ve Kaplan Meier analizi kullanıldı. Deney ve kontrol grubundaki hastaların idrar yolu infeksiyonun önlenmesi üzerine hemşirelik uygulamalarının etkisi karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı fark olduğu (p0,05) Elde edilen veriler, ürostomi sonrası oluşan idrar yolu infeksiyonunu önlemede, üroloji kliniklerinde uygulanan düzensiz bilgilendirme ve sadece planlı eğitim verilmesinin, ürostomi sonrası geç dönemde oluşan idrar yolu infeksiyonunu önlemede etkin olmadığı, kızılcık kapsülü kullanımının etkin olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
The study was performed as a randomized-controlled experimental study to determine the effect of the intervention applied in urology clinics for preventing the urinary tract infection occurred in the late period after urostomy and to determine the effect of cranberry capsule used twice a day in the 2nd, 3rd and 4th months of the training provided during the discharge and following discharge. The sample of the study was 60 patients with urostomy to whom ileal conduit diversion were applied. The patients were divided into three groups with randomization as control group, training group and cranberry group. The study data was collected through the data gathering form developed by the researcher, blood and urine tests. Number, percent, average, standard deviation, Pearson Chi-Square and Kruskal Wallis to analyze the data, and one-way analysis of variance (Pillai's Trace) and Kaplan Meier analysis were used in repeated measurements. When compared the effect of the interventions on the prevention of development of the urinary tract infection, it was found that there was a significant different between the groups (p0.05). The data obtained showed that the intervention applied in the urology units and training alone were not effective, and use of the cranberry capsule on preventing urinary tract infection was effective.