Stoması olan bireylerin cinsel doyum ve fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of sexual satisfaction and functions of patients with stoma
  1. Tez No: 440229
  2. Yazar: EMEL SÜTSÜNBÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel disfonksiyon, cinsel doyum, cinsellik, kolostomi, ileostomi, ürostomi, Sexual dysfunction, sexual satisfaction, sexuality, colostomy, ileostomy, urostomy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Amaç: Stomalı bireylerin cinsel doyum ve fonksiyonlarının değerlendirilmesidir. Yöntem: Örnekleme İzmir'de bulunan bir üniversite hastanesinden 100 stomalı birey alınmıştır. Veriler Mart 2015- Mart 2016 tarihleri arasında toplanmıştır. Veriler Hasta Tanıtıcı Özellikler formu, Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (KCİÖ), Ereksiyon İşlevi Uluslararası Değerlendirme Formu (EİUD), Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği Kadın (GRCDÖK) ve Erkek (GRCDÖE) soru formu kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik yöntemleri, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testi, Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların (n:24) GRCDÖ puan ortalaması 6.20±2.02 ve KCİÖ puan ortalaması 6.17±8.97; erkeklerin (n:76) GRCDÖE puan ortalaması 7.43±1.44 ve EİUD puan ortalaması 23.5±18.0'dır. Erkeklerin %60.5'inin (n:46) ağır erektil disfonksiyon, %21.1'inin (n:16) orta erektil disfonksiyon ve %10.5'inin hafif/orta erektil disfonksiyon yaşadığı bulundu. Stomalı bireylerin %79.0'u gelişebilecek cinsel sorunlar hakkında bilgi almadığını ifade etti. Cinsel sorun yaşayan (n:62) bireylerin 28'i bu sorunları eşi, 9'u hekimi ile paylaştığı, 20 bireyin ise hiç kimse ile paylaşmadığı belirlendi. Kronik hastalık ve ilaç kullanma durumu ile KCİÖ puan ortalaması arasında, eğitim durumu, medeni durum ve kronik hastalık, stomanın geçici veya kalıcı olması ile GRCDÖK puan ortalamaları arasında istatiksel olarak fark olduğu bulundu. Sonuç: Stoma açılmasının ardından bireylerin cinsel doyumlarının azaldığı ve cinsiyet ayrımı olmadan ciddi cinsel disfonksiyon yaşadıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate sexual satisfaction and function of patients with stoma. Method: Research compromise 100 patients with stoma in an university hospitals in Izmir. Data were collected between March 2015-March 2016. Patient Identifier Properties form, Internatıonal Index of Erectıle Functıon (IIEF), Female Sexual Function Index (FSFI), Golombok Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS) were used. Descriptive statistical methods, Mann Whitney U test, Kruskal-Wallis test and Spearman correlation analysis were used. Results: GRISS average scores in women (n:24) and men (n:76) are 6.20±2.02, 7.43±1.44, respectively. FSFI mean score of women was 6.17±8.97 and İEEF mean score of men was 23.5±18.0. 60.5% of men (n:46) have severe erectile dysfunction, 21.1% of men (n:16) have mild to moderate erectile dysfunction and 10.5% of men have medium erectile dysfunction. 79.0% of patients with stoma have not informed about sexual problems that may occur. Patients with stoma (n:62) were found to share sexual problems with partner (n:28), medical doctor (n:9) and nobody (n:20). The statistical relationship was determined between GRISS female mean scores and education level, marital status, chronic disease and temporary or permanent stoma and was determined between FSFI mean scores and chronic disease, drug use status. Conclusion: It is seen that both female and male patients with stoma experienced serious sexual dissatisfaction and sexual dysfunction after opening of stoma.