Umut Merkezi Ostomi Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin geçerlilik ve güvenilirliği
Validity and reliability of City of Hope Quality of Life Scale- Ostomy
  1. Tez No: 288656
  2. Yazar: FİGEN EROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ostomi, Yaşam Kalitesi, Geçerlilik, Güvenirlik, COHQOL-O, UM-OYKÖ, Ostomy, Quality of Life, Reliability, Validity, COHQOL-O, COHQOL-O(TR)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Umut Merkezi Ostomi Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin (City of Hope Quality of Life- Ostomy - COHQOL-O) Türk toplumunda geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmektir.Yöntem: Metodolojik bir çalışmadır. Araştırmaya Mayıs-Ekim 2010 tarihleri arasında iki üniversite hastanesinde en az bir aydır kolostomi, ileostomi ve ürostomiye sahip 153 birey alınmıştır. Araştırmada, etik kurul onayı, ölçek sahibi, kurumlar ve bireylerin izni alınmıştır. Veriler; hastalara yönelik demografik bilgi formu ve Umut Merkezi Ostomi Yaşam Kalitesi Ölçeği (City of Hope Quality of Life Ostomy) ile toplanmıştır. Bu ölçek; Grant ve arkadaşları tarafından 2003 yılında ostomili bireyler için yeniden düzenlenerek 43 maddeli olarak oluşturulmuştur. Ölçek, likert tipi 0-10 arasında puanlandırılmaktadır.Bulgular: Ölçeğin dil geçerliliğinde çeviri-geri çeviri yapılmış, (KGI=.90, p=.00) uzman görüşlerinin uyumlu olduğu saptanmıştır. Umut Merkezi Ostomi Yaşam Kalitesi ölçeği'nin Türkçe versiyonu'nun (UM-OYKÖ) iç tutarlılık güvenirlik katsayısı .92'dir, alt boyut madde puanları-alt boyut toplam puanları arasındaki korelasyon katsayıları .21- .79 arasındadır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda, ölçeğin model uyum indeksleri ?2 (854, N=153)=1764.57, RMSEA=.076, GFI=.67, CFI=.88 ve NNFI=.88 olarak saptanmıştır. Ölçeğin test tekrar test güvenirliğinde ölçek toplam puan korelasyonu .82 olarak bulunmuştur.Sonuç ve Öneriler: UM-OYKÖ'nin ostomili bireylerin yaşam kalitelerini değerlendirmede geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir. Ostomili bireylerin yaşam kalitelerini fiziksel, psikolojik, sosyal ve manevi alanlarda hangi düzeyde etkilendiğini belirlemek ve alanlara yönelik hemşirelik girişimlerini planlamak için bu ölçeğin kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the validity and reliability of Hope Center Ostomy Quality of Life Scale ? Ostomy (COHQOL-O) for Turkish community.Methodology It is a methodological study. The participants were 153 colostomy, ileostomy, and urostomy person for at least a month in two university hospitals between May and September 2010. The consent of ethics committee, scale developer, related institutions and persons were taken. Data were collected by means of City of Hope Quality of Life Ostomy -COHQOL-O. It was revised for individual with ostomy and transformed into a 43-item scale by Grant et al (2003). The scoring is performed on the basis of a 10-point Likert scale.Results: Back-translation was used in order the check the linguistic validity of the scale (KGI=.90, p=.00) and the expert opinions were found to compatible with each other. The internal consistency coefficient of the Turkish version of City of Hope Quality of Life Ostomy (COHQOL-O TR) is .92; the correlation coefficients of subdimension item scores and subdimension total scores range between .21 and .79. The scale's model agreement indices were found to be ?2 (854, N=153)=1764.57, RMSEA=.076, GFI=.67, CFI=.88 and NNFI=.88 as a result of the confirmatory factor analysis. The correlation of the scale?s total score was found to be .82 as a result of test-retest reliability.Conclusion and Recommendations: The validity and reliability of COHQOL-O(TR) scale has been determined for evaluating the individuals with ostomy quailty of life. It is recommended that nurses determine in what ways individual with ostomy?s quality of life is affected and use this valid and reliable scale towards increasing nursing interventions on the affected areas.