Pamukkale Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hematoloji Servisi ve Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi'nde yatmakta olan hastalarda invaziv fungal infeksiyonların tedavi maliyeti
Treatment cost of invasive fungal infections for the patients in Pamukkale University Health Research and Training Centre Haematology and Bone Marrow Transplantation Units
  1. Tez No: 393997
  2. Yazar: EMİN EGEMEN TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hematolojik malignite, invaziv fungal infeksiyon, antifungal tedavi, maliyet, yatış süresi, haematologic malignity, invasive fungal infection, antifungal therapy, cost, length of stay
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Pamukkale Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hematoloji Servisi ve Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi'nde Yatmakta Olan Hastalarda İnvaziv Fungal İnfeksiyonların Tedavi Maliyeti Dr. Emin Egemen Tekin Bu çalışmada, Türkiye'de önemi giderek artan ve ekonomik kayıplara neden olan fungal infeksiyonların maliyete etkisini göstermek ve maliyetin azaltılmasına yönelik çözümlerin ortaya konması amaçlandı. Bir yıl boyunca hematoloji servisinde 756, KİT ünitesinde 98, toplamda 854 hasta yatışı takip edildi. Olgu grubu (OG) olarak, hematolojik maligniteli 245 hastadan; İFİ tanısı konmuş 52 hasta alındı. İncelenen İFİ saptanmayan 347 hastadan ise çalışma kriterlerine uyan 52 hasta kontrol grubu (KG) olarak dahil edildi. İki grup; cinsiyet, yatış tanısı ve altta yatan risk faktörleri açısından benzer bulunmuştur. Çalışma sonunda, OG ve KG arasında yatış süreleri, ortalama yatış maliyeti, ilaç ve doktor maliyeti ile toplam maliyette istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Hematolojik maligniteli bir hastada fungal infeksiyon gelişmesinin 2512.1 $ ek maliyete neden olduğu bulundu. İFİ gelişimi, yatış süresi ve persistan ateş varlığının yüksek maliyet gelişiminde bağımsız olarak etkili olduğu görüldü. Ayrıca hastalarda en çok gün kullanılan ve toplam maliyetdeki payı en fazla olan antifungal ilaç vorikonazoldü. Günlük ortalama ilaç maliyeti en fazla olan L-AmB'ydi. Antifungal ilaçların toplam ilaç maliyetindeki ve toplam yatış maliyetindeki payına bakıldığında; L-AmB'nin en fazla, K-AmB'nin ise en az paya sahip olduğu görülmüştür. Sonuç olarak febril nötropenik hastalarda gelişen İFİ, hastanede yatış süresinde ve günlük ortalama ve toplam hastane maliyetlerinde önemli artışa sebep olmaktadır. Bu konuda ülkemizde daha fazla sayıda çalışmaların yapılması sonucunda İFİ'lerin getirdiği maliyet saptanmış olacak ve önleme strateijleri geliştirilmesinin önemi ortaya çıkacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the impact of the fungal infections; which became more important and causes much economic loss in Türkiye, on hospital costs and reveal new solutions to reduce the cost. Totally 854 inpatients; 756 of them from Haematology unit and 98 from bone marrow transplantation unit were followed up in one year. 52 patients who were diagnosed with invasive fungal infections from 245 haematologically ill patiens were included to case group. 52 patients who wouldn't suffer from fungal infections in 347 patient goup, were defined as the control group, either. These two groups were similiar about sex, diagnosis and comorbidities. At the end of this study, it was found statistically difference about length of stay, mean hospitalization costs, drug, medication costs and also total costs between case and control groups. It was found that 2512.1 $ of additional cost occurs if a haematologically ill patient had invasive fungal infection. It was assumed that invasive fungal infections, length of stay and persistance of fever were the indipendent factors to develop higher costs. The most used antifungal agent which takes the biggest ratio from all-over cost was voriconazole. The highest rate in daily mean drug cost was L-AmpB. If the ratios of antifungal drugs in total drug cost and total inpatience cost were compared; it was seen highest for L-AmB and lowest for C-AmB. As a result, invasive fungal infecitons occur in febrile neutropenic patients, may cause increased length of stay, daily mean and total hospitalization costs. More studies about this issue should be done to determine our country's results and to determine the importance of prevention strategies of invasive fungal infections.