Stimüle edilmiş hastalardan elde edilen immatür oositler'de in vitro maturasyon ve kümülüs'lerindeki apoptotik farklılıkların değerlendirilmesi
Evaluation of apoptotic differences in cumulus cells and in vitro maturation of immature oocytes from stimulated cycles
  1. Tez No: 394028
  2. Yazar: SİNEM DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: İn vitro maturasyon, Apoptozis, Kümülüs Hücreleri, In vitro maturation, Apoptosis, Cumulus cells
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, stimüle edilmiş sikluslardan elde edilen İmmatür (G.V) oositler de in vitro maturasyon (IVM ) sonrası matür hale gelen ve gelmeyen oositlerin kümülüs hücrelerindeki apoptotik farklılığın embriyo gelişimi üzerine etkisinin değerlendirilmesi ile bunlardan yarar sağlama yöntemlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda Medicana Hastanesi IVF merkezinde tedaviye giren hastalardan oosit aspirasyonu sonrası elde edilen 46 adet immatür oositten elde edilen kümülüs hücreleri apoptozis açısından değerlendirildi. Hastaların bazal hormon değerleri alınarak çalışmaya dahil edildi. İn vitro maturasyon sonrası maturasyonunu tamamlayan oositlere ICSI uygulaması yapılarak fertilizasyon ve embriyo gelişimi incelendi. ICSI uygulaması sonrası 2. gün %39,1 (3-4 hücre aşamasında embriyo), 3. gün %43,4 (5-8 blastomer aşamasında embriyo), 5. gün ise % 21.7 morula ve % 6.5 blastokist aşamasında embriyo gelişti. Bu çalışmada M2 aşamasında olan oositlerden elde edilen kümülüs hücrelerindeki apoptozis, GV oosit kümülüs apoptozisinden düşük bulundu (p< 0.0001). IVM uygulanan tüm immatür oositlerde maturasyon %56,1, 2PN oluşumu %63,0 olarak bulundu. Maturasyona bırakılan GV oositlerde matür hale gelen veya gelmeyen grupta kümülüs apoptozisi farklı bulunmadı (p>0.5). IVM uygulanan GV'lerde embriyo geliştiren grupta 2PN oluşumu %35,4 olarak gözlendi. Oosit maturasyonu ve embriyo gelişiminin 3. gün LH değeri ile ve HCG günü E2 değeri ile arasında pozitif ilişki bulunduğu görülmüştür. (P=0.021, p=0.020). Ancak bazal hormon değerlerinin gebeliği öngörmediği anlaşılmıştır. Bazal LH değerlerinin GV oosit maturasyonu ve embriyo gelişimi ile ilişkisi görüldü (p=0.021). HCG günü E2 değerinin, maturasyonu tamamlayıp embriyo geliştiren GV oosit grubunda yüksek olduğu saptandı (p=0.020). Çalışmamızda stimüle edilmiş IVF sikluslarından elde edilen immatür oositlerin kullanılabilirliği düşük düzeyde de olsa kanıtlanmıştır. İmmatür oositlerin embriyo geliştirme potansiyeli ise apoptozis parametresi ile açıklanamayacağı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect on embryo development of the apoptotic difference of mature and immature oocytes in the cumulus cells of immature (G.V) oocytes after in vitro maturation (IVM) from stimulated cycles and to develop methods to get providing benefit from these. In our study, cumulus cells, which were obtained from 46 immature oocytes, have been evaluated from apoptosis point of view and these cumulus cells have been obtained by oocyte aspiration from the patients who got their treatment in Medicana Hospital IVF Center. After ICSI process application to these 46 immature oocytes, in 2nd day 39.1% (3-4 cell embryo), in 3rd day 43.4% (5-8 cell embryo) and in 5th day 21.7% morula and 6.5% blastocyst embryo has been evolved. In this study, it has been found that apoptosis value of cumulus cells of M2 oocytes is lower than the apoptosis value of cumulus cells of GV oocytes (p0.5). 2PN rate was observed as 35.4% on the in vitro maturated GV's which have developed embryos. It was seen that there is a positive relation between LH values in 3rd day and E2 values in HCG days during oocyte maturation and embryo development (P=0.021, p=0.020). However, it was understood that the basal hormone values do not foreseen the pregnancy. It was seen that basal LH values has an interaction with GV oocyte maturation and embryo development (p=0.021). In addition to that, It was observed that the GV oocyte group which was completed its maturation and developed embryos, has high E2 values on HCG days. (p=0.020) In our study, it has been proven albeit at low levels that the availability of in vitro maturation of immature oocytes obtained from stimulated cycles. Moreover, it has been understood that the potential of immature oocytes on embryo development could not be explained by the apoptosis parameter.