Kurtarma in vitro olgunlaşma (R-IVM) uygulanmış gv oositleri'nin gelişim potansiyelleri'nin çeşitli hasta gruplarında incelenmesi
Investigation of the development potential of gv oocytes with rescue in vitro maturation (R-İVM) applied in various patient groups
  1. Tez No: 906933
  2. Yazar: AYSHAN ABASOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Kurtarma İn Vitro Maturasyonu, IVF/ICSI, IVM, Rescue In Vitro Maturation, IVF/ICSI, IVM
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Abasova A.,(2023) Kurtarma İn Vitro Olgunlaşma (R-İVM) Uygulanmış Germinal Vezikul (GV) Oositlerin'nin Gelişim Potansiyellerinin Çeşitli Hasta Gruplarında İncelenmesi, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Klinik Embriyoloji Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2023. Bu çalışmada, stimule edilmiş hastalardan oosit toplaması sonrasında elde edilen GV oositleri'nin önceden hazırlanmış İn Vitro Maturasyon (IVM) solüsyonlarında bekletildikten sonra olgunlaşmış oositlerin İntrasitoplazmatik sperm enjeksiyonu (ICSI) uygulanarak, fertilizasyon oranları ve embriyo gelişimi çeşitli hasta gruplarında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. WHO normlarına göre normal sperm sayısı ve motilitesi olan 35 yaş ve altı kadın 30 cift çalışmamıza dahil edildi. Toplam 341 oosit`den 108 GV maturasyonu tamamlaması fertilizasyon oranı 3.gün ve 5.gün embriyo gelişimi değerlendirilmesi 5 günlük takip sonucunda dondurulan ve transfer edilen embriyo sayısı kalitesi ve gebelik oranı değerlendirildi. GV oositlerden %69.4 'ü maturasyonunu tamamladı ve ICSI işlemine alınarak %60 oranı fertilizayonunu tamamladı. %52.9 oranında iyi %47.1 oranında orta kalitede 5.gün embriyosu değerlendirildi. Üç hastaya embriyo transferi yapıldıktan sonra birinde Pozitif gebelik sonucu alındı. 14 iyi kalitede embriyo donduruldu. Çalışmamızda Yaş ve hormonların 2PN oluşuma üzerinde etkisi saptanamamıştır.Endikasyonlar gözönüne alındığında zayıf yanıt veren hastalarda istatistiksel anlamı olmadığı ,ancak blastokist oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmamızın sonuçları ,GV aşamasında bulunan oositlerde gelişim ve fertilizasyon potansiyelinin bulunduğu ve bunun başarısız IVF sikluslarında değerlendirilmesinin düşünülmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Abasova A.,(2023) Investigation of Developmental Potentials of Germinal Vesicle (GV) Oocytes Applied to Rescue In Vitro Maturation (R-IVM) in Various Patient Groups, Yeni Yüzyıl University Health Sciences Institute, Department of Histology and Embryology, Clinical Embryology Master's Thesis, Istanbul, 2023. This study aimed to evaluate the fertilization rates and embryo development in various patient groups by applying Intracytoplasmatic sperm injection (ICSI) of the matured oocytes after keeping the GV oocytes obtained after oocyte collection from stimulated patients in pre-prepared In Vitro Maturation (IVM) solutions. Our study included 30 couples of women aged 35 and under with average sperm count and motility according to WHO norms. From 341 oocytes, 108 GV maturation completion, fertilization rate, 3rd-day, and 5th-day embryo development evaluation, 5-day follow-up, several frozen and transferred embryos, quality, and pregnancy rate were evaluated. 69.4% of GV oocytes completed their maturation and 60% completed fertilization by undergoing an ICSI procedure. 52.9% of day five embryos were evaluated as good, and 47.1% as medium quality. After embryo transfer was performed on three patients, a positive pregnancy result was obtained in one of them. Fourteen good-quality embryos were frozen. In our study, no effect of age and hormones on the formation of 2PN was detected. Considering the indications, it was observed that there was no statistical significance in patients with poor response, but the blastocyst rate was higher. The results of our study show that oocytes in the GV stage have development and fertilization potential and that this should be considered in unsuccessful IVF cycles.