Pamuk ipliği üreten bir tekstil fabrikasında iş sağlığı ve güvenliğinin incelenmesi
Investigation of cotton yarn producing a textile factory occupational health and safety
  1. Tez No: 394032
  2. Yazar: ELİF TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖZYARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kazalar, Public Health, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: İş Kazaları, Tekstilde İş Kazaları, İş Sağlığı ve Güvenliği, Occupational Accidents, Work Accidents in textiles, Occupational Health and Safety
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Sanayileşme ve teknolojik gelişme, büyük sosyo-ekonomik kayıplar doğuran iş kazalarına ve çevresel risklere yol açmaktadır. İş kazalarına yol açan risklerin % 98'i önceden tahmin edilip ortadan kaldırılabilir nitelikte olduğundan, bu kayıpları önlemek devlet, işveren ve işçilerin görevidir. İş güvenliği çalışmalarının amacı; çalışanları korumak, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, işletme güvenliğini sağlayarak tehlikeli durumları ortadan kaldırmaktır. Günümüzde, daha iyi çalışma standartları ve teknolojik gelişmelere rağmen, iş kazaları ve meslek hastalıkları dünya genelinde artmaya başlamıştır. Bu duruma, sanayileşmiş ülkelerdeki emek yoğun sanayi üretiminin, emeği ucuz ve sosyal koruma düzeyi düşük gelişmekte olan ülkelere kaydırılmasının neden olduğu çeşitli kaynaklarda ifade edilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de Tekstil sektörü ve sektördeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ve iş kazaları ile ilgili bilgilerin ardından Adana/Ceyhan'da faaliyet gösteren bir iplik üretim işletmesinin İş sağlığı ve Güvenliği uygulamaları ve işletmede yaşanan iş kazaları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Industrialization and technological progress causes industrial accidents which are large socio-economic losses and environmental risks. Because 98% of these accidents' are able to be prevented in advance, it is the duty of state, employers and workers. The purpose of occupational safety studies is to protect employees and to make them work in a safe environment, to eliminate dangerous situations by ensuring business security. Today, in spite of better labor standards and technological development, work accidents and occupational diseases has increased worldwide. It is stated in different sources that this is because the production of intensive industries in industrialized countries shifted to developing countries. In this study, the textile industry and the works on occupational health and safety practices in this sector and a yarn manufacturing factory's, in Adana/Ceyhan, occupational health and safety practices and accidents occured in the business will be examined.