Süperkaygan özellik gösteren elmas benzeri karbon nanopartikülleri ile kaplanmış ortodontik tel, konvansiyonel braket ve kendinden bağlanan braket kullanımının diş hareketinde sürtünmeyi azaltıcı etkisinin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of decreasing effect of superlubricious diamond-like carbon nanoparticles coated orthodontic wire, conventional and self-ligating brackets on friction on orthodontic tooth movement
  1. Tez No: 394113
  2. Yazar: DESEN KARABAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU ÇAKIRER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elmas benzeri karbon, DLC, kendinden bağlanan braket, konvansiyonel braket, sürtünme, Diamond like carbon, DLC, self ligating brackets, conventional brackets, friction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Süperkaygan özellik gösteren elmas benzeri karbon (DLC) ile kaplanmış ortodontik tel, konvansiyonel braket ve kendinden bağlanan braket kullanımının diş hareketinde sürtünmeyi azaltıcı etkisinin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 60 adet konvansiyonel, 60 adet kendinden bağlanan üst sağ keser braket ve 120 adet .018 inç yuvarlak paslanmaz çelik tel kullanılmıştır. Plazma destekli kimyasal buhar biriktirme yöntemi (PECVD) kullanılarak numuneler DLC ile kaplanan numuneler, tüm kombinasyonlarda ve 0°, 5° ve 10° angulasyonlarda Autograph Shimadzu AGS-J cihazında hazırlanan düzenekte sürtünme testine tabi tutulmuştur. Her test 5 kez tekrarlanmıştır. Kaplamanın karakterizasyonu Raman spektroskopisi, SEM analizi ile yapılmıştır. Bulgular: Kaplamasız konvansiyonel yada kendinden bağlanan braket-ark teli çifti kullanıldığında elde edilen statik sürtünme kuvveti değerleri, DLC kaplama materyali varlığında elde edilen değerlere göre tüm derecelerde istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,009). Kaplı kendinden bağlanan braket ve tel kullanıldığında sistemdeki en düşük sonuçlara ulaşılmıştır (0,074±0,009N; p=0,021). Sonuç: DLC'nin konvansiyonel veya kendinden bağlanan braket ve tel üzerinde aynı anda kullanımı, statik sürtünme kuvveti değerlerinde önemli düşüşlere sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to comparatively evaluate the effect of superlubricious diamond like carbon (DLC) coating on archwire, conventional brackets and self-ligating brackets on the friction during orthodontic tooth movement. Materials and Methods: In our study, 60 conventional and 60 self-ligating upper right central incisor brackets and 120 pieces of .018" inch round stainles steel archwires were used. Materials were divided into two groups as coated and uncoated. Plasma enhanced chemical vapor deposition technique (PECVD) was used to coat the materials. Coated and uncoated samples were tested in all combinations and with 0°, 5° and 10° angulations by using Autograph Shimadzu AGS-J testing machine, as simulating archwire functioning. Tests were performed five times with renewed calibration. Characterization of the coating was analyzed by Raman spectrometer and thickness of the coating was measured by SEM (Scanning electron microscope). Results: Static frictional force in uncoated conventional or self-ligating bracket and archwire couple has been founded to be higher than DLC coated bracket and archwire couples (p=0,009). Lowest static frictional forces were achieved when DLC coated self-ligating bracket and archwire combination was used (0,074±0,009N; p=0,021). Conclusion: Using DLC coated conventional or self-ligating brackets and archwire couples resulted in highly significant decrease on static frictional force in orthodontics.