Dövme yaptıran erişkinlerin kişilik özellikleri, kimlik yönelimi özellikleri ve beden algılarının incelenmesi
Personality traits, aspects of identity and body perception in tattooed adults
  1. Tez No: 394200
  2. Yazar: ÖZLEM DAMLA YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ÇEVİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: erişkin, dövme, kişilik özellikleri, kimlik, beden algısı, adult, tattoo, personality traits, identity, body perception
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Dövme Yaptıran Erişkinlerin Kişilik Özellikleri, Kimlik Yönelimi Özellikleri ve Beden Algılarının İncelenmesi Çalışmamızda dövme yaptıran erişkinlerin kişilik özellikleri, kimlik yönelimi özellikleri ve beden algıları açılarından incelenmesi amaçlanmıştır. Örneklem dövme stüdyolarına dövme yaptırmak üzere başvuran 66 olgu araştırma; stüdyolara onlarla birlikte gelen; fakat dövmesi olmayan ve dövme yaptırmayı düşünmeyen 66 olgu kontrol grubunu oluşturmak üzere toplam 132 olgudan oluşmaktadır. Araştırma ve kontrol grubuna sosyodemografik veri formu, kişilik özelliklerini değerlendirmek için Mizaç ve Karakter Envanteri (MKE), kimlik yönelimi özelliklerini değerlendirmek için Kimlik Ölçeği (KÖ) ve beden algısını değerlendirmek için Vücut Algısı Ölçeği (VAÖ) tek seferde uygulanmıştır. Örneklem grupları dövme olup olmaması, dövme sayısı, dövme yaptırılan vücut bölgesi sayısı, giyinikken görünme olasılığı yüksek olan vücut bölgelerinde dövme olup olmaması, cinsel vücut bölgelerinde dövme olup olmaması, en büyük dövme boyutu değişkenlerine göre MKE, KÖ ve VAÖ puan ortalamaları açısından karşılaştırılmıştır. Dövme yaptıran olguların dövmesi olmayanlar ve dövme yaptırmayı düşünmeyenlere göre MKE Kendini Yönetme ve İşbirliği Yapma alt ölçeklerinden daha yüksek puanlar aldıkları tespit edilmiştir. Dövme sayısı, dövme yaptırılan vücut bölgesi sayısı, giyinikken görünme olasılığı yüksek olan vücut bölgelerinde dövme olup olmaması, cinsel vücut bölgelerinde dövme olup olmaması, en büyük dövme boyutu değişkenlerine göre örneklem gruplarının ise MKE puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Bu durumun örneklem sayısının yetersizliğinden kaynaklandığı, konu ile ilişkili daha büyük örneklemle gerçekleştirilecek çalışmalarda istatistiksel olarak anlamlı sonuçların elde edilebileceği düşünülmektedir. Dövme yaptırıp yaptırmama, dövme sayısı, dövme yaptırılan vücut bölgesi sayısı, giyinikken görünme olasılığı yüksek olan vücut bölgelerinde dövme olup olmaması, cinsel vücut bölgelerinde dövme olup olmaması, en büyük dövme boyutu değişkenlerine göre örneklem gruplarının KÖ ve VAÖ puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Bu durumun örneklem sayısının yetersizliğinden kaynaklandığı, konu ile ilişkili daha büyük örneklemle gerçekleştirilecek çalışmalarda istatistiksel olarak anlamlı sonuçların elde edilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Personality Traits, Aspects of Identity and Body Perception in Tattooed Adults In this study, we aimed to investigate the personality traits, aspects of identity and body perception in tattooed adults. Our representative sample included 66 participants who were recruited at tattoo parlours and obtained a tattoo and those who visited the tattoo parlour with them but didn't and don't want to obtain a tattoo. The participants of the study completed the socio demographic form, Temperament and Character Inventory (TCI), Aspects of Identity Questionaire – IIIx (AIQ- IIIx), and Body Cathexis Scale (BCS) at once. Average of the test scores were compared for sample groups according to 'having tattoo', 'tattoo number', 'tattooed body region', 'having tattoo on visible body regions', 'having tattoo on genital body regions' and 'size of the largest tattoo' variables. Self-Directedness and Cooperativeness scores of tattooed participants were higher than non-tattood ones. There were no significant difference of TCI scores between sample groups according to 'tattoo number', 'tattooed body region', 'having tattoo on visible body regions', 'having tattoo on genital body regions' and 'size of the largest tattoo' variables. It is thought that this was due to small sample size and significant differences can be found by studying with larger sample sizes. There were no significant difference of AIQ- IIIx and BCS scores between sample groups according to 'having tattoo', 'tattoo number', 'tattooed body region', 'having tattoo on visible body regions', 'having tattoo on genital body regions' and 'size of the largest tattoo' variables. It is thought that this was due to small sample size and significant differences can be found by studying with larger sample sizes.