Mekanik olarak üretilen dokusuz yüzey (nonwoven) kumaşlara uygulanan farklı ısıl işlem parametrelerinin kumaş özelliklerine etkisinin incelenmesi
The invenstigation of effect of fabric features of different heat treatment parameters applied to mechanical produced nonwovens
  1. Tez No: 394285
  2. Yazar: EMİRHAN GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EMEL ÇİNÇİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dokusuz yüzeyler, temizlik bezleri, viskon, geri dönüştürülmüş polyester, bikomponent polyester, aşınma dayanımı, sıvı emme hızı, kopma mukavemeti, Nonwovens, nonwoven cleaning cloths, viscose, recycled polyester, bicomponent polyester, abrasion resistance, liquid absorbency capacity, breaking strength and elongation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Tekstil ve konfeksiyon sanayinin hızla gelişen sektörlerinden biri olan dokusuz yüzeyler sağladıkları avantajları ile çok farklı alanlarda farklı fonksiyonları yerine getirmek üzere tercih edilmektedirler. Dokusuz yüzey yapılı temizlik bezleri de yarı tek kullanımlık ürünler olarak kabul edilmekte, son yıllarda neredeyse tüm evlerde yer almakta ve çeşitli performans özellikleri sergilemektedir. Bu çalışmada; %80 viskon/ %10 geri dönüştürülmüş polyester (r-PET)/ %10 bikomponent polyester ve %65 viskon/ %25 geri dönüştürülmüş polyester (r-PET)/ %10 bikomponent polyester karışımlarına sahip, tarakla serilmiş ve iğnelenmiş temizlik bezi dokusuz yüzeyler farklı kalender sıcaklıklarında (190 oC, 200 oC, 210 oC) ve silindir aralıklarında ısıl işleme maruz bırakılmışlardır. Kalenderleme öncesi ve farklı kalenderleme parametreleri ile ısıl işlem sonrası numunelerin gramaj, kalınlık, yoğunluk, aşınma dayanımı, sıvı emme kapasitesi, sıvı emme hızı, kopma mukavemeti özellikleri belirlenmiş ve sonuçlar Design-Expert 6.06'da istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda her bir performans özelliklerini seçilen parametreler ile ifade eden regresyon denklemleri elde edilmiş, her bir parametrenin özelliklerine etkileri açıklanarak, her bir özellik için optimum üretim parametreleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As one of the most developing sector in manufacturing and textile industry, nonwovens with their advantages are preferred to fulfill various functions in several areas. Nonwoven cleaning cloths are accepted as the semi disposable products. They have been found in almost all houses and have been demonstrated various performance characteristics in recent years. In this study; mixtured, carded, needle punched, combined with %80 viscose/ %10 recycled polyester (r-PET)/ %10 bicomponent polyester and %65 viscose/ %25 recycled polyester (r-PET)/ %10 bicomponent polyester are exposed to heat treatment in different calender temperatures. Samples properties of basis weight, thickness, density, abrasion resistance, liquid absorbency capacity, liquid absorbency rate, breaking strength and elongation are determined and the results are assessed via Design-Expert 6.06 statistical program before calendering and after different calendering parameters. At the end of the study, regression equations in which every performance properties are defined with chosen parameters are obtained and by explaining the impacts on every parameter's properties, optimum production parameters for every property are determined.