Biyolojik arıtma tesisi projeleri proje yönetim metodolojisi
Project management methodology of bi̇ologi̇cal sewage treatment plant projects
  1. Tez No: 394426
  2. Yazar: MUSTAFA KIRMIZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri, Proje Yönetim Metodolojisi, Atıksu Arıtma Tesisi Projeleri, İstanbul Avrupa Yakası 1. Kısım Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı, Proje İş Kırılım Yapısı, Biological sewage treatment plants, Project management methodology, Projects of sewage treatment plants, Sewage and rain water way construction of first section of Istanbul Eurepean Side, Project work breakdown structure
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Su, insan yaşamının ve doğal dengenin devam edip korunabilmesi için en önemli unsurlardan biridir. Suyun sürekli olarak değişik şekillerde kullanılması ve tüketilmesi, dünya üzerindeki su kaynaklarının kirlenmesine ve kullanım olanaklarının azalmasına neden olmakta, dünyamız üzerindeki mevcut temiz su kaynakları da günden güne azalmaktadır. Bu durum, kullanılan suların tekrar temizlenerek doğaya bırakılma gereksinimini çok önemli hale getirmektedir. Su arıtma tesisleri, suyun canlıların sağlığını etkilemeyecek şekilde dezenfekte edilmesini ve atık halde bulunan suların tekrar kullanılmasını sağlar. Bu çalışmanın ilk bölümünde, atık su arıtma tesislerinin fonksiyonları ve inşaat metodlarından bahsedilmiş olup, daha sonra tipik bir ikinci dereceden biyolojik atık su arıtma tesisi yapım projesi, Proje Yönetim Metodları kullanılarak analiz edilmiş ve işin yapımındaki önemli aşamaların ve iş kalemlerinin maliyet ve süreye etkileri gösterilmiştir. Bu çalışmada öncelikle, ele alınan örnek iş yerindeki gerçek performans değerleri, günlük kayıt altına alınmak sureti ile elde edilmiştir. Projenin İş Kırılım Yapısı(IKY) oluşturulmuştur. Bu IKY altındaki kaynakların da maliyet ve performansları daha önce saha kayıtları ile elde edilen gerçek değerler ile eşleştirilmiştir. Bu sayede bir atık su arıtma tesisinin,aktiviteleri, her aktivitenin süresi, ve gerekli olan kaynakları, iş programı oluşturulmuştur. Böylece kullanılan her kaynağın toplam süreleri, miktarları, maliyetleri ve bunların herbirinin işin toplamındaki önem dereceleri vurgulanmaya çalışılarak, bundan sonra yapılacak olan arıtma tesisi inşaatlarının yapımına ve bunu yapacak olan profosyonellere bir nebze de olsa ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Water is an important element that ensures continuity and protection of living and natural balance. From day to day current clean water resources decrease due to consumption of water Hence, water pollution increases and capability of water usage decreases. Accordingly, this situation requires to recycle effluent water. Sewage treatment plants ensure recycling of effluent water by disinfecting it without harming health of others. The first chapter of this study, functions of sewage treatment plants and manufacturing methodswere mentioned. And then, typical quadric biological sewage treatment plant was analyzed by using project management methods. Subsequently, important processes and work activities were indicated according to time and cost. Primarily, actual performance values at prototype construction site were obtained daily. Work breakdown structure (WBS) was established. Cost and performance of WBS values were matched with old records. Thus, schedule of sewage treatment plant construction project, was established according to WBS values defined. Consequently, It was tried to facilitate the work of proffesionals who would construct sewage treatment plants by through acted work program determining total times, quantities, costs, and level of significance of each used resource for the construction of sewage treatment plant.