Online sınav sistemlerinde güvenlik sorunları ve bir örnek uygulama
Safety problems in on-line test system and a case study
- Tez No: 394425
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: PİTT, Online Sınav Sistemi, Biyometrik Sistemler, Visual Studio 2010.NET, Pitt, Online Examination System, Biometric Systems, 2010.NET Visual Studio, C #
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu proje üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler sırasıyla şöyledir; • Online sınav sistemleri ve otomatik tanıma teknolojileri, • Biyometrik tanıma teknolojileri ve parmak izi tanıma teknolojisinin(PİTT) teorik olarak ele alındığı bölüm, • Parmak izi uygulamasında kullanılan yazılımın sunulduğu uygulama bölümü. Teorik bölümde online sınav sistemleri ile otomatik ve biyometrik tanıma teknolojilerinden bahsedildikten sonra parmak izi uygulamalarının geçmişten günümüze kadar ki uygulama alanları ele alınmış. Ve geliştirme sürecinde PİTT 'nin gelecekte nerelerde kullanılacağından bahsedilirken, uygulama bölümünde yapılan çalışma için gerekli yazılım ve donanım gereksinimleri ve uygulamanın şekline göre oluşturulacak sistemden bahsedilmiştir. Bu tez çalışmasında“ güvenli online sınav giriş”uygulaması yapılmıştır. Projede Visual Studio 2010.NET platformuna C# dilinde PİTT teknolojisi ile parmak izi okuyucu kullanarak güvenli giriş yapmayı sağlayan yazılım geliştirilmiştir. Bu yazılıma göre, kullanıcılar parmak izi okuyucuya parmak izlerini okuttuktan sonra sınav ekranına geçiş yapılır ve bu ekranda kullanıcı adı ile parolası onaylanarak güvenli bir şekilde sınav ekranı açılır. Kullanıcı buradan sınavlarını kontrol eder. Eğer kullanıcının tanımlı bir sınavı varsa sınavını tamamlar ve sınavdan çıkış yapar. Eğer giriş yapan kullanıcı, yönetici ise bu ekrandan sınav ataması, sınav tarihlerinin belirlenmesi ve soru düzenleme/ekleme vb. işlemler gerçekleştirir. PİTT' ni tercih etmemizdeki faktörler; öncelikle en güvenli sistemlerden biri olması ve biyometrik sistemler içinde kullanımı en kolay olanı olmuştur. Ayrıca PİTT' in yakaladığı hızlı gelişim sayesinde geleceğin teknolojileri arasındadır.
Özet (Çeviri)
This project consists of three main sections. These sections are as follows respectively; • Online test systems and automatic identification technologies, • Biometric recognition technology and fingerprint recognition technology (PİTT) section were discussed theoretically, • Application section is about fingerprint application software In the theoretical section, automatic and biometric recognition technologies with online exam system are mentioned, after that applications of fingerprint applications from the past to the present day were discussed. And in the development process, PITT was mentioned where it will be used in the future. Necessary software and hardware requirements for studies in the application section and system to be established according to the type of the application were explained. In this thesis“secure online exam entry”application is made. The project has been developed in the C # language in Visual Studio platform 2010.NET . Application software allows logging in securely with using fingerprint reader with PITT technology. According to this software, users swipe a fingerprint through fingerprint reader, then the examination screen appears. In this screen, user have to login with username and password to access the test screen. The user controls the test from here. If there is a user-defined test, user complete this test and then log out of the exam. If user is a administrator, user can perform a lot of operations such as assign a exam, determining the exam date, adding/editing questions, etc. PITT's first reason for preference are that it is an one of the most secure systems and it is the easiest to use in biometric systems. Additionally, due to the rapid development of PITT , it is among the technologies of the future.