Improved estimators in the simultaneous equations model
Eş anlı denklemler modelinde iyileştirilmiş tahmin ediciler
- Tez No: 394577
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KAÇIRANLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Yanlı tahmin ediciler, Çoklu iç ilişki, Eşanlı denklemler modeli, İki aşamalı tahmin, Biased estimators, Multicollinearity, Simultaneous equations model, Two stage estimation
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İki aşamalı en küçük kareler, eşanlı denklemler sisteminde bir tek yapısal denklemin katsayılarını tahmin etmede kullanılan yaygın bir metottur. Çoklu iç ilişki problemini gidermek için eşanlı denklemler modelinde iki aşamalı en küçük kareler tekniğinin her iki aşamasında yanlı tahmin yöntemlerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Böyle bir iki aşamalı teknik ridge regresyon yardımıyla Vinod ve Ullah (1981) tarafından uygulanmıştır. Benzer şekilde, bu çalışmada uygulama aşamalarına göre adlandırılan üç farklı Liu tahmin edici önerilmiştir. Söz konusu tahmin ediciler teorik olarak karşılaştırılmış ve sonuçlar nümerik uygulama ile desteklenmiştir. Ayrıca, eşitsizlik kısıtı eşanlı denklemler sisteminde yapısal tutarlılığı sağlamak için gereklidir. Bu yüzden, çoklu iç ilişki olması durumunda eşitsizlik kısıtı fikri Liew (1976a) çalışmasını izleyerek iki ve üç aşamalı ridge regresyona uygulanmıştır. Primal-dual problem Dantzig-Cottle (1967, 1974) temel problemine indirgenip Lemke (1962) algoritmasıyla çözülerek iki ve üç aşamalı ridge tahmin edici önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Two stage least squares is a widely used method of estimating the parameters of a single structural equation in a system of simultaneous equations. The extension of the biased estimation procedures at both stages of the two stage least squares technique in simultaneous equations model is desirable so as to cope with the problem of multicollinearity. Such a two stage technique is applied with the help of ridge regression by Vinod and Ullah (1981). In a similar manner, three different kinds of Liu estimators which are named with regard to their implementation stages are proposed in this study. The mentioned estimators are compared theoretically and the results are supported by a numerical example. In addition, inequality restrictions are necessary to maintain structural consistency in a system of simultaneous equations. Therefore, the idea of inequality restrictions is applied to the two and three stage ridge regression estimation in the presence of multicollinearity by following Liew (1976a). Inequality constrained two stage and three stage ridge regression estimators are proposed by reducing the primal-dual relation to the fundamental problem of Dantzig-Cottle (1967, 1974) and solving with Lemke (1962) algorithm.