Anayasal hak ve özgürlükler bağlamında terörle mücadele ve terör örgütleri
Constitutional rights and freedoms in the context of the fight against terrorism and terrorist organizations
- Tez No: 394646
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Anayasa, Hak, Özgürlük, Devlet, Demokrasi, Terörizm, Constitution, Right, Freedom, State, Democracy, Terrorism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
İnsan hakları, çağımızın en önde gelen kavramlarından birisidir. İnsan hakları hemen her insanın kabul edip sonuna kadar da desteklemek durumunda olduğu en üst düzeydeki hukuksal değerlerdir. Tarihin her döneminde insanı esas alan görüşler gelişerek yaygınlık kazanmış ve tüm insanlığa yol göstererek bugünkü uygarlık düzeyine erişilmesinde büyük katkılar getirmiştir. Hak ve özgürlüklerin terörizm konusunda incelemesine baktığımızda terörizmin, demokratik yönetim, hukukun üstünlüğü ve insan hakları ilkeleri ile bağdaşmadığı bilinmektedir. Hukukun üstünlüğünün hakim olduğu demokratik devletlerin doğaları gereği terörizm ve sebebiyet vereceği hak ve özgürlük ihlallerine karşı korunaklı oldukları söylenilebilir. Terörizmi destekleyen devletlerde ise terörizm kaynaklı hak ve özgürlük ihlallerinin yanında diğer özgürlüklerin de sıkıntılı olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada hak ve özgürlüklerin temelini oluşturan Anayasa, Anayasal kavramlar ve bu kavramların dayandığı etik kurallar ile terörizm ilişkisi üzerinde durulmuştur. Terörizm anayasal hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmasıdır. Anayasal hak ve hürriyetleri tehdit eden yapısı nedeniyle yasaklanan faaliyetler olarak değerlendirilirler. Emniyet teşkilatının hak ve özgürlüklerin korunması adına terörle yoğun bir mücadelesi söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Human rights is one of the leading concepts of our time. Human rights are the legal value of the highest level in the case of support until the end to accept almost every human being. Every period of history has become widespread and developed based on the opinions of people have made a great contribution to achieving the level of civilization, showing the way to all mankind. Rights and freedoms of terrorism, we look at the analysis on terrorism, democratic government is known to be incompatible with the rule of law and human rights principles. The very nature of a democratic state is dominated by the rule of law will give rise to terrorism, and can be said to be protected against violations of rights and freedoms. In addition to the states supporting terrorism terrorism violations of fundamental rights and freedoms of other freedoms are known to be problematic. This study forms the basis of rights and freedoms in the Constitution, constitutional concepts and focuses on the relationship between terrorism code of ethics is based on these concepts. Terrorism is an abuse of constitutional rights and freedoms. Constitutional rights and freedoms are prohibited because they are considered as activities that threaten the structure. For the protection of rights and freedoms by the police force is an intense struggle against terrorism is concerned.