Ulaşım ve yönlendirme işaretlerinin tipografi ve grafik tasarım açısından irdelenmesi
Summary of transportation and direction signs of typography and graphic design
- Tez No: 394723
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Ulaşım, Fine Arts, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Ulaşım, Yönlendirme İşaretleri, Grafik tasarım, Tipografi, transport, Routing Signs, graphic design, typography
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sanayi devrimiyle birlikte kentler, günümüze dek nüfus yoğunluğu, fiziksel genişleme ve iş alanlarının artması gibi nedenlerle sürekli büyüme kaydetmektedir. Görsel iletişim, yazı karakterlerinin yüzey üzerinde tasarlanması eylemi olan tipografi ile sağlanmaktadır. Toplumla iletişimi gerçekleştirmek amacıyla hazırlanan grafik tasarım ürünlerinde çoğunlukla tipografi yer almaktadır. Araştırmada, elde edilen bulgular ışığında, nitel araştırma tekniklerinden gözlem tekniğine yer verilerek, görsel kayıtlar, grafik tasarım ürün örnekleri (tabelalar, trafik işaretleri, yönlendirme levhaları) çözümlenmiş ve yazılı kaynaklardan yararlanılmıştır. Toplumsal yapı ve kent kültürünün grafik tasarım ürünlerine ve tipografiye etkisi incelenmiştir. Ulaşım ve yönlendirmedeki grafik tasarım levhaları incelenmiştir. Çevresel grafik tasarımcılarının yaratıcılıkları ile günümüz materyalleri ve teknolojik olanakları birleştirilip, geleceğin mimarisi, elektronik ve dijital teknolojiler ile yaratılacağı düşünülmektedir. Çalışma mimari ve kentsel alanda ki yönlendirme tasarımı ve grafik uygulamalar üzerinedir. İletişim“göndericiler”ve“alıcılar”arasında gerçekleşen bilgi alışverişi ve iletişim tasarımı bu eylemin hangi araçlarla ve nasıl yapılması gerektiğini planlamaktadır. İnsanlar ile mekanlar arasında ki iletişimin daha iyi sağlanması için ulaşım ve yönlendirmedeki işaretler tipografi ve grafik tasarım açısından irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Referring to the present with the industrial revolution, cities, population concentration, increased physical expansion and business areas, due to continued growth. Visual communication, design on the surface of action of typography fonts. The community is prepared to perform graphic design communication products mostly typography. In the light of the findings of the study, qualitative research techniques, given Visual records of observation techniques, graphic design product samples (signs, traffic signs, routing sheets) resolved, and written sources. Social structure and culture are explored the influence of graphic design and product and typography.Studied graphic design in transport and routing sheets. Environmental graphic designers creativity combined with modern materials and technological facilities, the architecture of the future, it is thought that where the electronic and digital technologies. In this study, architecture and urban area that is routing design and graphics applications. Dialog“sender”and“receiver”is the exchange of information and communication between this action which means and how the design should be made on the plans. People and places in order to ensure better communication between the transport and routing in terms of typography and graphic design of the sign has been evaluated.