Geri Dön

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne müracaat eden eğitim düzeyi ve gelir seviyesi düşük bireylerde bağlanma stillerinin umutsuzluk düzeyleri ve stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişki

An investigation of the relationship between attachment styles, coping styles and hopelessness among low ses people who apply Istanbul division of the Ministry of Family and Social Policies provincial directorate of education

  1. Tez No: 394722
  2. Yazar: ÇİĞDEM ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEFNE TAMAR GÜROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 105

Özet

Bu çalışmanın amacı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne müracaat eden eğitim düzeyi ve gelir seviyesi düşük bireylerde bağlanma stillerinin umutsuzluk düzeyleri ve stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Aynı zamanda, elde edilen bulgular, elverişli örnekleme (convenient sampling) yolu ile belirlenecek ve kontrol grubunu oluşturacak“normal”sosyo ekonomik seviyeye sahip bireylerden elde edilecek skorlar ile karşılaştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğüne başvuruda bulunan sosyo ekonomik seviyesi düşük bireyler ve uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiş, normal sosyo ekonomik seviyeye sahip bireyler oluşturmuştur. Araştırmada İlişki Ölçekleri Anketi, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Stresle Başaçıkma Tarzları Ölçeği veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre çalışma ve kontrol gruplarında yer alan bireyler korkulu ve saplantılı bağlanma stillerinden elde ettikleri skorlar daha yüksektir, genel olarak umutsuzluk seviyeleri daha yüksektir ve stresle başa çıkarken Kendine Güvensiz, Boyun Eğici ve Sosyal Destek Arama yaklaşımlarını daha yoğun olarak kullanmaktadırlar. Ayrıca bazı demografik özelliklerin alt boyut skorları ile aralarında anlamlı seviyede ilişkiler bulunmuştur. Elde edilen bu bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmış ve uygulayıcı ve araştırmacılara gerekli önerilerde bulunulmuştur.

Özet (Çeviri)

The aim of the this study is to investigate the effect of attachment styles on the relationship between hopelessness level and coping strategies among people with low socio-economic status and who apply to the Ministry of Family and Social Politics Bureau in İstanbul. In the study, convenient sampling method was used to select the participants. At the same time, a group of people with“normal”socio-economic status was selected to enable making comparisons among the groups. The sample of the study was people who apply to the Ministry of Family and Social Politics Bureau in İstanbul for assistance. In the study, Beck Hopelessness Scale, Relationship Scale Questionnaire and Coping Strategies were used as data collection instruments. Based on the results it was found that on general, people with low socio economic status had high level of hopelessness, had a fearful and obsessed attachment styles and used social support seeking, unself-confident and inferior coping strategies more frequently. At the same time, it was found that, some of the demographical features were in relationship with those subscale scores. Based on the results obtained in the current study, the findings were discussed in the light of the relevant literature and some kind of recommendations were provided to the professionals working in the area and the academics studying in this topic.

Benzer Tezler

  1. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Manisa il Müdürlüğü'ne 2017 yılında yapılan müracaatların değerlendirilmesi

    Evaluation of applications made in 2017 to Manisa provincial Directorate of Ministry of Family and Social Policies

    HUZEYFE ORHAN SARIBAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Sosyal HizmetlerÜsküdar Üniversitesi

    Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU

  2. Siirt Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2018 yılında yapılan müracaatların değerlendirilmesi

    Evaluation of applications made in 2018 to Siirt Family, Provincial Directorate of Labor and Social Services

    ZEYNULLAH VEYSEL ÖZKOYUNCU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Sosyal HizmetlerÜsküdar Üniversitesi

    Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU

  3. Sosyal ve ekonomik destek alan ailelerde yoksulluk, sağlık ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi: Konya örneği

    Evaulation of poverty, health and quality of life of families who get social and economic support: Konya sample

    MEHMET KIRLIOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Sosyal HizmetlerSelçuk Üniversitesi

    Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUSA ÖZATA

  4. Yetiştirme yurtlarında ve sevgi evlerinde yaşayan farklı fiziksel aktivite düzeylerine sahip çocukların bazı psikolojik parametrelerinin incelenmesi (Amasya-Çorum örneği)

    An investigation of some psychological parameters of children with different levels of physical activity living in orphanage and love homes (Amasya, Çorum example)

    EMRAH CERİT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    SporHitit Üniversitesi

    Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FARUK YAMANER

  5. Sesli uyaranın huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerde sıvı tüketimine etkisi

    The effect of voice alert on fluid consumption in elderly people living in nursing home

    PERİHAN ÇETİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    HemşirelikEge Üniversitesi

    Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İSMET EŞER