Ürün ambalajı tasarımının tipografi ve renk faktörüne yansımaları
Reflections product packaging design of typography and color factor
- Tez No: 394724
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NURİ SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Marka, Ambalaj, Tasarım, Renk, Tipografi, Brand, Packaging, Design, Color, Typography
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ambalaj, ürün ile tüketicisi arasında diyalog kuran bir tanıtım ve iletişim aracıdır. Ürünün dilidir, tüketicisiyle konuşma şeklidir. Ambalaj, tüketiciyi satın alma eylemine hazırlar. Ürünün rakiplerinden daha fazla bilinirliğe, farkındalığa ulaşmasına katkıda bulunur. Ambalajın ürüne ve markaya kattığı bu pozitif etki, beğeniyi artırmakta ve alım tercihlerini olumlu yönde etkilemektedir. Ürünün piyasada tutunabilmesi; doğru ve etkili bir ambalaj malzemesinin seçimine bağlı olduğu kadar, yapısına uygun seçilen renklerle, uyumlu yazı ve biçimlerle tasarlanmış görünüme sahip olmasına da bağlıdır. Reklam ve tanıtım sektöründe markaların rekabet anlamında kıyasıya bir yarış içerisinde oldukları düşünülürse, raflarda satışa sunulmuş ürünlerin, görsel kimliklerine, tasarımlarına, ürün kalitelerine daha fazla özen gösterilmeye başlanmıştır. Raflarda satışa sunulan benzer ürünlerin arasından, fark edilebilinirliği yüksek, fiziksel yapısı ile iyi tasarlanmış bir ambalaj, ürünü diğer rakipleri arasında daha popüler yaparak tüketicisine ulaşmaktadır. Bu çalışmada öncelikle marka ve ambalaj kavramları incelenmiştir. Bu kavramların her ikisinin birbiriyle ilişkisini açıklayan başlıklar içeriğinde gıda ambalajı örnekleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Packaging, the product and the consumer that establishes a dialogue between a promotional and communication tool. The language of the product, the way you talk with consumers. Packaging, consumer purchasing prepares to act. More awareness of the product from its competitors, contributing to awareness. The packaging of the product and the brand that adds to the positive impact and increasing appreciation has a positive impact on purchasing preferences. Get a foothold in the market of the product; accurate and efficient selection of a packaging material is linked to the structure according to the type and format compatible with the selected colors designed by depends on the view. Advertising and promotion of brands that are in competition in the sense of cutthroat competition in the industry, given the Visual identities of the products offered for sale on the shelves, designs have begun to be more attention to product quality. The difference among similar products offered for sale on the shelves to High Availability, the physical structure with well-designed packaging, the product reaches the consumers by making it more popular among other competitors. In this study, primarily in branding and packaging concepts were investigated. Both of the titles that describe the relationship of these concepts with each other in the context of samples of food packaging were used.