Tarih öncesi ve Antik Çağ toplumlarında yaşam biçimlerinin seramik sanatına yansıması
Reflections of lifestyles in Prehistoric and Ancient societies on the art of ceramic
  1. Tez No: 394765
  2. Yazar: CEREN CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. SEVİM ÇİZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam biçimleri, tarih öncesi ve antik çağ toplumları, seramik ve kültür, Ege kültüründe bağcılık ve şarap, Lifestyles, prehistoric and ancient societies, ceramics and culture. viti and wine in Aegeanculture
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Uygarlığı yaratan insanoğlu, suyun, toprağın ve ateşin gücünü el ve beyin gücü ile birleştirerek bir sanat yaratmış ve adını seramik koymuştur. Doğanın mucizesi olan su, toprak ve ateş, bundan 8000 yıl önce Anadolu'da harmanlanarak başlı başına bir tarih yaratmıştır. İçinde sayısız kültürü barındıran Anadolu toprakları, insanlık tarihinin en önemli devrimlerine tanıklık ederek geçmişi algılamamızı sağlayan bir belge oluşturmuştur. Başlı başına bir yaşam biçimi olan seramik, kültür kavramı ile birleşerek, sanatta, tasarımda, teknolojide, dinde ve mitolojide zaman içinde farklı kültürlerde farklı anlamlar kazanmıştır. Seramiğin geçmişine inip, dillenen kaplarla gizemli bir yolculuk yaptığımızda, seramiğin, insanlık tarihi için her toplumda bir dönüm noktası yarattığı, insanın günlük yaşamına girdiği ve böylece bir yaşam biçimi haline geldiği söylenebilir. Bu tezde, toplumdan topluma farklılık gösteren seramik teorisi kültür kavramı ile ilişkilendirilmiş, seramiğin tarih öncesi ve antik çağ toplumlarında yaşam biçimlerine kültürel yansımaları gizemli bir yolculukla ele alınmıştır. Toplumların kültürlerindeki yerinin seramik sanatı aracılığı ile ortaya konulması amaçlanmıştır. Literatür taramasının yanında araştırmanın ayrıntılandırılması için bazı bölümlerde alan araştırması da tercih edilmiş, bilir-kişilere sorular yöneltilmiştir. Seramik sanatını bir bütün olarak görmek ve değerlendirmek için, böyle bir kültür çalışması yapılmıştır. Anadolu, Ön Asya, Akdeniz-Ege, Kafkas, Güney Asya, Uzakdoğu ve Amerika kültürlerinin seramikteki yansımaları kazandığı anlamlarla örneklendirilmiştir. Tüm bu kültürel birikimden sonra, antik dönemden günümüze taşınan içinde yaşadığımız coğrafyaya ait olan Ege kültüründe bağcılık ve şarap kültürü seramik ile ilişkilendirilmiştir. Bunun sonucunda da bir uygulama yapılmıştır. Bu tezin, tarihe, kültüre ve seramiğe ilgi duyan tüm araştırmacılara yol göstermesini umuyorum.
Özet (Çeviri)
Humankind, the creator of civilization, has created an art by combining the power of water, earth and fire with hand and brain power, and named it ceramics. Having been collated in Anatolia 8000 years before this, water, earth and fire the miracles of nature-created a history on their own. Anatolian territories holding numerous cultures in themselves have created a document which enables us to perceive history by witnessing the history of mankind's most important revolutions. Ceramics, a way of life all by itself, has gain different meanings in different cultures within the time in the area of arts, design, technology, religion and in the mythology by uniting the concept of culture. When we study the history of ceramics and made a mysterios journey with speaking pots and pans, it can be said that ceramics has created a turning point for human history in every society and has entered daily life and thus has become a way of life. In this thesis, the theory of ceramics, which differs from society to society, has been associated with the concept of culture and cultural reflections of ceramics on lifestyles in prehistorican and ancient societies through a mysterious journey. It was aimed to put forward the place of culture in society with ceramic art.Besides literature review, in some chapters, it has also preferred field research for the elaboration of research. The questions were directed to experts. To see and evaluate ceramic art as a whole, such a cultural study was made. The reflections of Anatolian, the Near Eastern, the Mediterranean and Aegean, Caucasian, South Asian, the Far Eastern and American cultures on ceramics have been exemplified with its acquired significance. After all this cultural richness, viti culture and wine culture in Aegeanculture, belonging to our geography which we live in and was brought from ancient times to the present, have been associated with ceramics. As a result of this, an application has been performed. I hope, this thesis guide all researchers who interested in history, culture and ceramics.