Ortaöğretimde bazı seçmeli dini derslere ilişkin öğrenci öğretmen ve yönetici görüşlerinin incelenmesi
The evaluation of students, teachers and manager's thoughts about some optional religion lessons on primary schools
  1. Tez No: 394939
  2. Yazar: İLHAMİ KOTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK UYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed'in Hayatı, Kur'an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler, Seçmeli Dersler, 4+4+4 Eğitim Sistemi, Din Eğitimi, The life of Prophet Muhammed (pbuh), Holy Quran, Basic Religious information's, Optional Lessons, 4+4+4 Education System, Religious Education
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı, Antalya il merkezindeki liselerde 2012-2013 öğretim yılı itibariyle okullarda ilk olarak okutulmaya başlanan Hz. Muhammed'in Hayatı, Kur'an-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler seçmeli derslerine dair öğrenci, öğretmen ve yönetici görüşlerini belirlemektir. Bu araştırma, derslerin ihtiyaçlarına, derslerde yaşanan sorunlara ilgililerin dikkatini çekmesi ve alana öncülük etmesi bakımından alanyazında önemli bir boşluğu doldurabilir. Bu araştırma, durum (örnek olay) çalışması yöntemiyle yürütülen bütüncül Çoklu Durum Desenli, nitel bir çalışmadır. Veri toplama teknikleri olarak bireysel görüşme, doküman analizinden yararlanılmıştır. Veri çözümleme işlemleri, NVivo10.0 yazılım programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışma grubu, gönüllük esasına göre kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. Çalışma grubunu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı iki ortaöğretim okulunda görev yapan yedi yönetici, yedi öğretmen ve on iki öğrenci oluşturmaktadır. Bulgular, çalışma grubunu oluşturan yönetici, öğretmen ve öğrencilerin, Hz. Muhammed'in Hayatı, Kur'an-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler seçmeli derslerinin öğrenci davranışları üzerinde olumlu etkilerinin olduğu görüşünü yansıtmaktadır. Araştırma sonucunda, yönetici, öğretmen ve öğrencilerin Hz. Muhammed'in Hayatı, Kur'an-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler seçmeli derslerine dair bakış açıları ortaya konmuş. Araştırmanın en önemli bulgusu, Öğrenciler, en çok“eksik bilgileri tamamlamak”için bu dersleri seçmeleri olmuştur. Bunun ardından büyük bir yüzdeyle“ortalamayı yükseltme”seçim nedeni olarak ifade etmektedir. Bu derslerin davranışlar üzerindeki etkileri“sabırlı”,“saygılı”,“çevreye duyarlı”,“adaletli, dürüst”,“şükretme”,“samimi ibadet”,“alçakgönüllü, hoş görülü”,“sevap ve günahlara duyarlı”,“namaza başlama”,“argo konuşmayı bırakma”ve“kul hakkına dikkat etme”olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bir diğer önemli bulgu ise; öğretmenlerin Hz. Muhammed'in Hayatı, Kur'an-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler seçmeli derslerinde karşılaştığı sorunlar“sınıf mevcudunun fazlalığı”,“ders sürelerinin azlığı”,“derse isteksizlik”,“uygulama için mescit”,“ders seçiminde sürekliliğin olmayışı”,“dersin itibarsızlaştırmaya çalışılması”,“derslerin hazırlıksız, aniden getirilmesi”ve“içerik, doküman eksikliği”olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is determine the student, teacher and managers opinions about some optional lessons such as“The life of Prophet Muhammed (pbuh)”,“Holy Quran”and“Basic Religious Informations”which were teached at the schools of Antalya city centre since 2012-2013 education term. This study can fill the gap of the requires of the lessons, the problems in lessons, the attention of the officials gaps and to be a leader for this area. This study is a qualitative, completive multiple situation patterned study which is carried with a situational (sample cased) method. The study group has been chosen by voluntarily, with an easy reachable sampling method. The group is consisted of 12 students, 7 teacher, 7 manager which are located at Antalya city schools within the educational term of 2014-2015. The results has determined their views about the positive effects of“The life of Prophet Muhammed (pbuh)”,“Holy Quran”and“Basic Religious Informations”optional lessons. At the end of the study, the views of this group was determined and the most important result was: Students mostly choose these lessons due to“complete their lack of informations”. After this choice, with a high rate“increasing their scores”has been a second point. The effects of these lessons are to become a“patient”,“respectful”,“sensitive to the environment”,“fair and honest”,“thankful”,“sincere prayer”,“humble and tolerated”,“sensitive to sins and God's sight”,“prayer starting”,“less slang using”and“respectful for people rights”people. On the other hand, the problems they faced while taking these lessons were,“the high number of students”,“the less amount of time”,“the demotivation for the lesson”,“lack of the prayer room for applications”,“no continuity for the lesson selections”,“the lesson dishonouring efforts”,“the lessons being brought fast and unready”and“content and document lack”.