Necip Fazıl Kısakürek'in tiyatroları üzerine tematik bir inceleme
A thematic analysis on Necip Fazıl Kısakürek's theatres
  1. Tez No: 394956
  2. Yazar: ERKAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Necip Fazıl, Tiyatro, Tema, Çatışma, İdeal, Necip Fazıl, Theatre, Theme, Conflict, Ideal
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Çağdaş Türk edebiyatının önemli şahsiyetlerinden biri Necip Fazıl Kısakürek'tir. Edebiyat dünyasına çok yönlü kişiliğiyle damga vuran Kısakürek'in tiyatrolarında tema zenginliği hiç şüphesiz diğer eserlerindeki temalar kadar geniş ve kapsamlıdır. Bu doğrultuda, Necip Fazıl'ın edebî ve sanat anlayışını gerçek manada ortaya koymak ve yazarı anlamak için daha önce tematik açıdan incelenmemiş olan tiyatroları ele alınmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde Necip Fazıl'ın hayatı, sanat anlayışı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Necip Fazıl'ın tiyatrolarında işlediği temalar incelenmiştir. Temaların incelenmesinde Necip Fazıl'ın hayatı, duygu ve düşünce dünyası göz önünde bulundurulmuştur. Ayrıca temalar incelenirken çeşitli bilim dallarından da yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda Necip Fazıl'ın çok yönlü kişiliğinin tiyatrolarında işlediği temalara yansıdığı görülmüştür. Bu bağlamda, bireyin iç ve dış çatışmaları, kimlik problemi, ahlaki çöküntü, toplumsal sorunlar, dinî ve siyasi unsurlar, yeni devlet, yeni toplum ve yeni gençlik idealiyle ilgili temalar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Necip Fazıl KISAKUREK is one of important figures in Contemporary Turkish Literature. Thematic richness of the theatres belonging to Kısakürek who impressed the literature world by his multifunctional personality, is undoubtedly as common and extensive as his other products. In this way, his theatres which weren't thematically analysed before, are handled so as to understand him and reveal his perception of art and literature. This study consists two parts. In the first part, it is informed about Necip Fazıl's life, his literal perception and his products. As for the second part, the themes on which Necip Fazıl studied, are analysed. In the process of analysing the themes, Necip Fazıl's life, emotions and his world of thoughts are taken into consideration. Moreover, analysing the themes various sciences are benefited. At the end of the study, it is seen that Necip Fazıl's multifunctional personality is reflected to the themes handled in his theatres. In this regard, themes related to internal and external conflicts of individuals, identity problems, moral depression, social problems, religious and political elements, the new state, the new society and the ideals of new youth are determined.