Göynük ağzı: İnceleme - metin - sözlük
The dialect of Göynük
- Tez No: 394957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Göynük Ağzı, Ağız Çalışması, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Dialect of Göynük, Study of Dialect, Phonetic, Morphology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada Bolu ili Göynük ilçesinin ağız özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. İlçenin ağız özelliklerini tespit etmek için ilçe köylerinden derlemeler yapılmıştır. Seçilen yerlerin Göynük'ün genel ağız özelliklerini yansıtmasına dikkat edilmiş, çalışmamızda bu yerlere ait toplam yirmi beş adet metne yer verilmiştir. Derlerdiğimiz metinler Prof. Dr. Ahmet Bican ERCİLASUN tarafından“Ağız Araştırmaları Bilgi Şöleni”nde sunulan sisteme göre yazıya geçirilmiştir. Metinlerimize dayalı olarak yaptığımız ses bilgisi, şekil bilgisi ve sözlük çalışmalarının sonucunda Göynük ilçesi ağzının özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sözlük bölümünde standart Türkçeden farklılaşmış ya da sadece yörede yaşayan kelimelere yer verilmiştir. Ayrıca giriş kısmında Göynük ilçesinin tarihi, coğrafyası, ekonomisi, nüfusu ve Anadolu ağızlarındaki yerini belirten bilgilere yer verilmiştir. Sonuç kısmında ise Göynük ağzının diğer Anadolu ağızlarından ve standart Türkçeden ayrılan ve benzeyen yönleri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it has been aimed at to finding out the characteristics of Göynük's (a district in Bolu) dialect and in order to reach this aim data have been collected and compiled from the villages of the city. Attention to the city of Göynük was chosen to reflect the general characteristics of the dialect in our study, there are totaly twenty five pieces of text belonging to these places. Our collected projects that were written by professor Ahmet Bican Ercilasun at“ The Dialect Researches Symposium”according to shown system. Göynük district dialect features were dealed with appearing in conclusion phonetic, morphology and dictionary products that we made according to our projects. In dictionary part, word which are different from standard turkish usage or the ones exiting in the district are given. In addition to, introductory part it was stated that Göynük district's history, geography, economic, population and informations that stated position at Anatolion dialect. At final part it was stated that what same parts and different parts were Göynük dialect's than other Anatolion dialect's and general Turkish language.