Futbol taraftarlarının spor tüketimine yönelik güdülenmelerinin incelenmesi: Beşiktaş JK - Kardemir Karabükspor taraftarları örneği
An investigation on football fans' motivation for sport consumption: Example of Beşiktaş Gymnastic Club - Kardemir Karabükspor fans
  1. Tez No: 394980
  2. Yazar: CENGİZ ÇOKPARTAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol taraftarı, spor tüketimi, güdülenme, Football fans, sport consumption, motivation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı Beşiktaş Jimnastik Kulübü ve Kardemir Karabükspor taraftarlarının spor tüketimi davranışlarının arkasındaki güdülenmelerini yedi alt boyuta göre belirlemek ve demografik değişkenlere göre farklılıklar olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın evreni 361 Kardemir Karabükspor ve 259 Beşiktaş Jimnastik Kulübü taraftarından oluşmaktadır. Araştırmada ölçüm aracı olarak 2001 yılında Trail ve James tarafından geliştirilen“Spor Tüketimine Yönelik Güdülenme Ölçeği (MSSC)”(EK 1) kullanılmıştır. Katılımcıların demografik değişkenlere göre spor tüketimine yönelik güdülenmelerinde anlamlı bir fark olup olmadığını tespit etmek için ANOVA testi ve T-testi uygulanmıştır. Ayrıca demografik değişkenlerin alt grupları arasındaki ilişkiyi belirlemek için Tukey Testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre Kardemir Karabükspor taraftarlarında cinsiyet değişkeninde estetik ve fiziksel beceri, medeni durum değişkeninde dolaylı başarı ve fiziksel beceri, eğitim durumu değişkeninde dolaylı başarı ve aylık ortalama gelir düzeyi değişkeninde kaçış/uzaklaşma alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü taraftarlarında ise yalnızca medeni durum değişkenine göre dolaylı başarı ve estetik alt boyutlarında anlamlı fark belirlenmiştir. Sonuç olarak, katılımcıların spor tüketimine yönelik güdülenmeleri göz önüne alındığında, daha başarılı olan takım taraftarlarının ve büyük şehirde yaşayan taraftarların futbol maçlarına katılım konusunda daha güdülenmiş olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine Beşiktaş Gymnastic Club and Kardemir Karabükspor fans' motivations behind sport consuption behaviour according to seven sub-dimensions and reveal whether there are differences or not as to demographic variables. The universe of the research consists of 361 Kardemir Karabukspor and 259 Besiktas Gymnastic Club fans.“Motivation Scale for Sport Consumption (MSSC)”which was developed by Trail and James in 2001 was used in the research as a measurement tool. ANOVA and T-tests were applied to determine whether there are meaningful differences or not according to demographic variables in motivations for sport consumption of participants. In addition, Tukey Test was used to determine the relations among the sub-groups of the demographic variables. According to the obtained data in the research, statistically meaningful significances were found in aesthetic and physical skill according to gender, vicarious achievement and physical skill according to marital status, vicarious achievement according to educational status and escape according to monthly income level variables for Kardemir Karabukspor fans. Vicarious achievement and aesthetic were determined in only marital status variables for Beşiktaş Gymnastic Club fans. As a result, regarding to participants' motivations for sport consumption it was proved that fans of more successful teams and fans who live in big cities are more motivated to attend football matches.