Geçmişten günümüze hareketli görüntü ve Türkiye'de animasyonun gelişimi
Development of the animation in Turkey and moving image from past to present
  1. Tez No: 395080
  2. Yazar: ERDEM GÖKTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA HEPKON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Canlandırma, Animasyon, Üç Boyutlu animasyon, Bilgisayar Grafiği, Kamera, Hareketli görüntü, Çizgifilm, Sinema, Video, Türkiye, animation, 3d animation, computer graphic, camera, moving Picture, cinema, video, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, kamera'nın keşfedilmesi öncesinde yapılan hareketli görüntü üretme çalışmalarından başlayarak, hareketli görüntünün oluşmasının nedenleri araştırılmış ve Türkiye'de hareketli görüntü, çizgifilm, canlandırma, animasyon ve üç boyutlu bilgisayar animasyonlarının tarihsel gelişim süreci ele alınmıştır. Çalışmada, ilk hareketli görüntüden günümüzdeki üç boyutlu animasyon teknolojisine kadar gelen süreçte sektörde yaşanan gelişmeler incelenmiştir. Hareketli görüntünün üretim süreci ayrıntılı biçimde irdelenmiş, yeni iletişim teknolojilerinin üç boyutlu animasyon sektörüne etkisi tartışılmıştır. dünyada ve ülkemizdeki tarihsel gelişim süreci incelenmiştir. Günümüzde video teknikleri ve üç boyutlu animasyon çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu çalışmada animasyonun sinema, reklam ve çizgifilm yapımında kullanılması araştırılmıştır. Türkiye ve Amerika film endüstrilerinde üretilmiş çeşitli üç boyutlu animasyon filmlerinden verilen örneklerle de üç boyutlu bilgisayar animasyonlarının filmlere katkıları ve gelecek projeksiyonları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, by starting of moving the images before discovering of camera, it caused the research on moving images in Turkey, and the cartoon, animation and three-dimensional computer animation discussed the historical development of the process. The period from the first moving images until today's three-dimensional animation technology and also developments happened in this sector have been analyzed through this study. The moving image in the production is taken in concern and the effect of three-dimensional animation sector on the new communication technology is discussed. Also, historical development of the world and of our country has been investigated. It is important to mention that nowadays, the video techniques and the three-dimensional animation are used in many different fields. In this study, the usage of animation cinema, advertise and make of cartoons has been researched. With examples given from a variety of three-dimensional animation films which are produced in the film industry of Turkey and USA, the contribution of the three-dimensional computer animation films, as well as future projections, has been discussed.