Finansal krizler kapsamında Avrupa borsaları ile Borsa İstanbul arasındaki oynaklık ilişkisinin dinamik koşullu korelasyon modelleri ile analizi
Analysis of volatility linkage between Borsa İstanbul and European stock markets with dynamic conditional correlation models based on financial crises
- Tez No: 395109
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN SEVİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal krizler, Borsa İstanbul, Avrupa borsaları, oynaklık ilişkisi, dinamik koşullu korelasyon modelleri, Financial crises, Borsa Istanbul, European stock exchanges, volatlity linkage, dynamic conditional correlation models
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalışmanın temel amacı; 2008 Küresel Krizi, Yunanistan Borç Krizi ve Avrupa Borç Krizi'nin, Borsa İstanbul ile Avrupa borsaları arasındaki oynaklık ilişkilerini değiştirip değiştirmediğinin belirlenmesi, oynaklık ilişkilerinde asimetri etkisinin varlığının test edilmesi ve oynaklık ilişkilerinde değişime neden olan spesifik olayların tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda Borsa İstanbul ile Avrupa borsaları arasındaki oynaklık ilişkileri, krizler baz alınarak belirlenen dönemler itibariyle dinamik koşullu korelasyon modelleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlerle oynaklık ilişkilerinde asimetri etkisi bulunmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte belirtilen krizlerin Borsa İstanbul ile Avrupa borsaları arasındaki oynaklık ilişkilerini değiştirdiği tespit edilmiştir. Krizlerin ardından koşullu korelasyonların genel olarak kısa süreyle arttığı ve değişken bir yapı gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca 2008 Küresel Krizi ve Yunanistan Borç Krizi'nin genel olarak borsalar arasındaki oynaklık ilişkilerinde şokların kısa ve uzun dönem kalıcılığını değiştirdiği belirlenmiştir. Belirlenen dönemlerde ülkeye özgü spesifik olayların yanında uluslararası gelişmelerin de koşullu korelasyonlarda değişime neden olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda analizlerden elde edilen bilgilere bağlı olarak benzer krizlerin yaşanması durumunda yatırımcılara uluslararası portföy çeşitlendirmesinde kullanabilecekleri bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine if 2008 Global Crisis, Greek Debt Crisis and European Debt Crisis changed the volatility linkages between Borsa Istanbul and European stock markets or not, to test the asymmetric effects in volatility linkages and to detect the specific events that cause changes on volatility linkages. In line with this purpose, volatility linkages between Borsa Istanbul and European stock markets are analyzed with dynamic conditional correlation models, in terms of periods that are determined on the basis of crises. Analysis showed that there is no asymmetric effects in volatility linkages. However, it is determined that crises changed the volatility linkages between Borsa Istanbul and European stock markets. Findings reveal that, conditional correlations generally increased for short run and exhibit dynamic structure after the crises. Also, it is identified that crises changed short and long term persistency of shocks on volatility linkages between stock exchanges. It is determined that international developments caused changes in conditional correlations alongside of country-specific events. On the basis of information gained from analyses some advices were given to investors that can be used in international portfolio diversification decisions.