Endüstriyel hizmetlerde marka değeri: Muhasebe yazılım programı kullananlar üzerine bir uygulama
Brand equi̇ty in industri̇al sevvi̇ces: An appli̇cati̇on on usi̇ng accounti̇ng sovfware program
- Tez No: 395119
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Hizmetler, Marka Değeri, Muhasebe Yazılım Programları, Industrial services, brand equity, accounting software programs
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı, endüstriyel hizmetlerde marka değeri boyutlarının marka değeri üzerine etkileri ve daha önce farklı bir muhasebe programı markası kullananlar ile daha önce farklı bir muhasebe markası kullanmayanların marka farkındalığı, marka bağlılığı ve kalite algısı arasında farklılıkları ortaya koymaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde endüstriyel pazarların özellikleri, endüstriyel satın alma karar süreci, satın alma türleri vurgulanmıştır. İkinci bölümde, endüstriyel hizmetler, endüstriyel pazarlarda markanın önemi ve rolü, endüstriyel pazarlarda marka değeri açıklanmıştır. Endüstriyel pazarlarda marka değerinin boyutları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, TRA1 Düzey 2 bölgesinde muhasebe yazılım programı kullananların örnekleme alındığı bir araştırma yapılmıştır. Muhasebe programı kullanıcıların tercih ettikleri markanın kalite, bağlılık ve farkındalık düzeyleri ile marka değerine yönelik düşüncelerinin belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda bağımsız örneklem t- testi ve regresyon analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, endüstriyel hizmetlerde marka değerini; marka bağlılığı, marka farkındalığı ve kalite algısının pozitif yönde etkilediği ve daha önce farklı bir muhasebe yazılım programı markası kullananların kullanmayanlara göre kalite algısı farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of this research is to investigate the effects of brand equity dimensions on brand equity. Moreover, this study shows that the differences in terms of brand awareness, brand loyalty and perception of quality between using different brand and using only one brand in accounting services. Design/Methodology/Approach: This study have been comprised three part. In the first part, characteristic of industrial markets, the decision making process for industrial buying and the types of purchase have been explained. In the second part, industrial services, the role and importance for brand in industrial markets and brand equity in industrial markets have been emphasized. In the third part, accounting software programme users in the region of TRA1 level 2 have been chosen for this research. Moreover, the purpose of this research t-test and regression analyses have been performed. Findings: The results of the research recommend that brand equity in industrial services; has a positive effects on brand loyalty, brand awareness and the perception of brand quality. Moreover, it has been determined that the perception of brand quality between using different brand and using only one brand is different.