Artistik cam uygulamalarında elektrokaplamanın kullanımı
Application of electroforming on the artistic glass works
- Tez No: 395190
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKTUĞ GÜNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yalıtkan Madde, Cam Yüzeyi, Toz Grafit, Elektrokaplama, Bakır Metal, Insulator Material, Glass Surface, Powder Graphite, Electroforming, Copper Metal
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
“Artistik cam uygulamalarında elektrokaplama kullanımı”başlıklı olan bu tezde; yalıtkan malzemelerin özellikle camın sanatsal uygulamaları, elektrokaplama yöntemi ile kaplanması ele alınmıştır. Elektrokaplama yöntemi; iletken bir yüzey (veya iletken hale gelmiş yalıtkan madde) asidik solüsyon içerisinde elektrik akımı kullanarak, başka bir metal ile kaplanma yöntemidir. Bu tezde; cam yüzeyini iletken hale getirmek için, yaygın olan sıvı bakır ve diğer yöntemler yerine toz grafit ve parlak vernik karışımı kullanılmıştır. Ayrıca elektrokaplama yöntemi toz grafit karışımı ile Ornela Kristal camı (Çek Cumhuriyeti), Glasma 705 ve Soda – kireç - silika camları eğimli ve düz yüzeylerde farklı dokular ve renklerde, kaplanması gerçekleştirilmiştir. Toz grafitin diğer iletken pastalara göre önemli avantajı; yüzeyde farklı doku, renk ve istenilen kalınlıktaki kaplamaların yapılmasının mümkün olmasıdır. Üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde; camın tanımı ve tarihçesine dair genel bilgiler bulunmaktadır. İlk olarak camın bulunuşu, yapay camın üretimi ve zaman içerisinde camın teknik ve sanatsal gelişimini süreci anlatılmaktayken; sonrasında camın fiziksel ve kimyasal özellikleri ve cam üretiminde bu özelliklerin etkisi bulunmaktadır. İkinci bölümde farklı kaplama yöntemleri üzerine genel bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca elektrokaplama yöntemi ile yalıtkan malzemelerin kaplanması, süreçte kullanılan ekipmanlar ve sanatsal uygulamalardan örnekleri içermektedir. iv Tezin üçüncü bölümü kişisel uygulamalara ayrılmıştır. Bu bölümde; araştırma sürecinde kullanılan malzemelerin özellikleri, ayrıca grafit esaslı pastaların denenmesi ve tercih edilen pasta için optimum akım ve voltaj değerlerinin elde edilmesi ve yapılan denemelerin aşamaları yer almaktadır. Denemelerden elde edilen sonuçları kullanarak;“Doğadan”ve“Kadın- Erkek”temalı çalışmalar, kişisel bakış açısıyla, üç boyutlu formlarda elektrokaplama yöntemiyle bakırın cam üzerine kaplanması sunulmuştur. Sonuç bölümünde ise; elde edilen sonuçlar ve kaplama sürecindeki dikkat edilmesi gereken önemli faktörler bu bölümde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In“Application of electroforming on the artistic glass works”titled thesis, insulating materials, especially artistic applications of glass, is considered to be covered by the electroforming method. Electroforming; is a method of coating a conductive surface or metalized insulator material in acidic solution by using electric current. In this thesis; in order to metalize glass surface, instead of using liquid copper and other conductive pastes, mixture of graphite powder and varnish has been used. Additionally in this work; electroform of Ornela Crystal glass (Czech Republic), Glasma 705 and Soda -lime - silica glass at various surface with different texture and colors has been applied. The most important advantage of graphite powder in comparison with other conductive paste; is creating different color, texture and desired coating thickness, without using other material or chemical composition. In the first part of the thesis which consists of three chapters; there is general information about definition and history of glass. Primarily, discovery of glass, glass production and technical and artistic development glass process in time was told; then physical and chemical properties of glass and effect of these properties to glass production is described. Second section contains general information on the different coating methods. Beside those coating of insulating material with electroforming method, used equipments in the process and some examples of artistic applications are presented. The third part of the thesis is devoted to personal artistic works. This section contains; properties of used materials during research also testing of different graphite-based pastes and all experiment steps, obtaining optimum current and voltage value for chosen paste. By using the obtained results from the experiments;“From Nature”and“Women- Men”concepts, with personal view, by using electroforming of copper on glass is presented in three-dimensional form.