Apartman girişlerinin konut-kullanıcı etkileşiminde değerlendirilmesi ve Eskişehir Bahçelievler örneği
Evaluating the apartment entrances in house-user interaction and the example of Eski̇şehi̇r Bahçeli̇evler
- Tez No: 395191
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL NALÇAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: giriş mekanı, konut, apartman, Maslow, insan gereksinmeler, entrance, house, apartment, Maslow, human needs
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Tarihi süreçte konut; insanla birlikte ve insanın gereksinmeleri doğrultusunda şekillenerek evrilmektedir. Bir yerleşim bölgesinde konutlar, duvarlarla dış dünyadan ayrılıp kendi bütünlüklerini oluştururken; giriş mekanıyla dış dünyaya bağlanıp daha üst bir bütünün parçaları haline gelmektedir. Bu noktada, insanın gereksinmeleri doğrultusunda şekillenen ve bütünün parçası olarak varolan konutun giriş mekanı; gereksinimlerin karşılanması ve bütünle ilişki kurulması sürecinde önem kazanmaktadır. Konut-kullanıcı etkileşiminde insan gereksinmelerinin mekan tasarımı yoluyla karşılanmasının önemi üzerine vurgu getirmek amacıyla oluşturulan bu araştırmada, Eskişehir Bahçelievler Bölgesinde bulunan tek katlı bahçeli konutların ve apartmanların giriş mekanları değerlendirilmektedir. Birinci bölümde, giriş mekanı kavramı, anlamı ve tarihi süreçte gelişimi; ikinci bölümde bir konut türü olarak apartmanın giriş mekanının ilk örnekleri; üçüncü bölümde konutta giriş mekanı tasarımını etkileyen faktörler ve bu faktörlerden kullanıcı olarak insanın gereksinmeleri incelenerek kavramsal bir temel oluşturulmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde ise Eskişehir Bahçelievler Bölgesinde yapılan alan çalışması oluşturulan kavramsal temel üzerinden değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the historical process house has evolving with human and in accordance with the human needs. In a residential area houses become pieces of a higher wholeness by connecting the outside world through entrance, while creating their own wholeness by isolated from the outside world through walls. At this point, house entrance which is shaped by human needs and becomes as a part of the wholeness gains its importance in the process of meeting the needs and establishing relationships with the wholeness. In this research which is for the purpose of bring emphasis on the importance of satisfying the human needs in house-user interaction by space design, the entrance of single-storey with garden houses and multi-storey apartements in Eskişehir Bahçelievler Area is evaluated. It attempted to establish the theoretical basis by analyzing; in the first part the concept of entrance space, its meanings and evolutions in historical process; in the second part as a type of house the apartement's entrance and its first examples; in the thirth part the factors of house entrance design and from these factors as a user of house human needs. In the fourth part it is evaluated over the theoretical basis the field study which is carried out in Eskişehir Bahçelievler Area.