Kitap ve e-kitap tasarımının tarihsel gelişimi ve grafik tasarım ilkeleri üzerinden incelenmesi
Historical development of book and e-book design and investigation via graphic design principles
- Tez No: 395197
- Danışmanlar: DOÇ. MELİKE TAŞCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Baskı-Kitap, e-Kitap, Kodeks, Hiper Metin, Etkileşim, Görsel İletişim, Grid Sistemleri, Çoklu Medya, Printed book, eBook, Codex, Hypertext, Interaction, Visual Communication, Grid Systems, MultiMedia
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Yüzyıllardır kitap, bilginin aktarımında kullanılan bir araçtır. Kitap, günün getirdiği yeniliklerle gelişerek insanlığa ayak uydurmuş ve onun ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Grafik tasarımcı açısından kitap, hangi biçimde olursa olsun bilginin, duygunun ya da fikrin doğru aktarımı için tasarlanması gereken bir grafik tasarım ürünüdür. Bu çalışmada, baskı-kitap ve e-kitap, grafik tasarım ilke ve prensipleri üzerinden incelenmiştir. İlk bölümde, tarihi ve tanımlarıyla baskı-kitap ve e-kitap tanıtılmaya çalışılmış, sonraki bölümde tasarım ilkeleri ve Gestalt Kuramı, kitap tasarımı özelinde örneklerle incelenmiştir. Tipografi, sayfa tasarımı ve grid sistemlerinin kitap tasarımındaki yeri ve önemi vurgulanmış ve yapılan bazı hatalar ortaya konmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, baskı-kitap ve e-kitap görsel iletişim ve etkileşim bakımından sorgulanmıştır. Baskı-kitap ve e-kitap tasarımında, hareket, zaman ve üçüncü boyut konuları irdelenmiş ve görsel iletişimdeki rolleri örneklerle belirtilmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümde ise araştırmaya ilişkin bulgular ve uygulamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
For ages, the book is a tool used for transfering the knowlegde. The book has been developed with the innovation of the day brings, kept up with manking and become an integral part of it. Book for a graphic designer, in any form, is a graphic design product that should be designed for the correct transfer of information, emotion or idea. In this study, printed books and e-books have been researched via graphic design guidelines and principles. In the first section, printed book and e-book has been tried to be introduced over their history and definitions, while in the next section, design principles and the Gestalt Theory, were examined through book design examples. The role and the importance of typography, page design, and grid systems were emphasized in book design and tried to find out some mistakes that were made. In the third section, the printed book and e-book have been questioned in terms of visual communication and interaction. Issues like movement, time and third dimension have been discussed in printed book and e-book designs and their roles at visual communication were tried to be explained towards examples. At the conclusion chapter, findings related with research and applications were given.