Görsel sanatlarda hayalî bahçe tasvirleri
Depiction of imaginary gardens in visual arts
- Tez No: 395196
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ESMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlarda Bahçeler, Cennet Bahçeleri, Hayalî Bahçeler, Altın Çağ, Mitoloji, Gardens in Visual Arts, Imaginary Gardens, Golden Age, Paradise Lost, Mythology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Doğanın içinde yaşayan insan ilk çağlardan beri doğayı dönüştürerek kendi tarihini yaratmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde insanın doğayla olan ilişkisi irdelenmiştir. Doğanın içinde var oluş savaşı veren insanın, ürünlerini yetiştirmesi ve bahçeler oluşturması, insanlık kültürünün ilk başarısı olarak görülür. Bahçelerin dönemler boyunca değişimi ve bulundukları coğrafyalara göre gösterdikleri özellikler, Bahçelerin Kısa Tarihçesi isimli ilk bölümde anlatılmıştır. Bu bölümde; bahçelerin yer aldıkları kültürlere ve inanışlara göre gösterdikleri değişimler incelenmiş, bahçelerin felsefeyle olan ilişkisi kısaca anlatılmış, insanın düşünce tarihindeki yeri irdelenmiştir. İkinci bölümde; hayalî bahçelerin tanımının yanı sıra tarih boyunca insan yaşamlarındaki yeri ve önemi ele alınmıştır. Hayalî bahçelere dair mitlerin bazıları, insanın öldükten sonra gideceği dünyadaki iyilik ve kahramanlıklarının ödülü olan bir bahçeyi anlatırken, bazı mitler bu cennet bahçelerinin yeryüzünde bulunduğunu anlatır. Bu ütopik bahçe mitleri, dönemlere ve fiziksel koşullara göre değişiklikler gösterse de birçok benzer öğeyi barındırır. Farklı dönemlerde pek çok sanatçı bu mitleri - idealleri farklı biçimlerde ve tekniklerde canlandırmıştır. Bu bölümde, hayalî bahçelerin Avrupa, Doğu ve Uzak Doğu sanatındaki yansımasının, felsefi ve toplumsal boyutunun yanı sıra, görsel sanatlarda örnekleri de çözümlemeli olarak incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Tek tanrılı ve çok tanrılı dinlerin yanı sıra yeryüzünde bahçe tasavvurunun incelendiği bu bölümde; Cennet bahçesi, Altın Çağ, Hayat ağacı gibi pek çok mitin hayalî bahçe kavramı açısından görsel sanatlarda önemli bir esin kaynağı olduğu göz ardı edilmemektedir.
Özet (Çeviri)
Since the early ages humans have created their own history by transforming nature. The first part of this thesis examines the relationship between humans and nature. The production activity and the creation of gardens, while fighting for survival in nature, are seen as the first cultural achievements of humanity. The evolution of gardens through the ages and their local characteristics are explained in the first part of the thesis named 'A Short History of Gardens'. This part investigates the forms gardens take according to cultures and beliefs they are created in, discusses the link between gardens and philosophy, and investigates their place in human thinking. The second part of the thesis covers the definition of imaginary gardens and their place and importance in human life throughout history. While some myths point to imaginary gardens after life as a prize for actions or heroism on earth, others point to these heavenly gardens here on earth. These utopic garden myths share many similar characteristics despite differences between periods and physical conditions. Different artists have given life to these myths/ideals in many ways at different times in history. This part of the thesis investigates reflections of Imaginary Gardens in European, Eastern and Far Eastern art and philosophical and social dimensions as well as including analytical and comparative studies of examples in visual arts. In investigating the concept of gardens in monotheistic and polytheistic religions as well as on earth, and many myths such as Gardens of Heaven, Golden Age and Tree of Life, this study recognises the concept of imaginary garden as an important source of inspiration in visual arts.