Ligeti'nin üçüncü kitap piyano etütleri ve yorum kılavuzu
Ligeti's third book piano etudes and performance guideline
- Tez No: 395202
- Danışmanlar: PROF. TOROS CAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Yirminci Yüzyıl Müziği, György Ligeti, Ligeti Piyano Etütleri, Twentieth Century Music, György Ligeti, Ligeti's Piano Etudes
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma Ligeti'nin genel bestecilik stilini, etütlerinde kullandığı yapı materyallerini inceleyerek, üçüncü kitap etütlerin daha fazla tanınmasına yardımcı olmayı amaçlar. Ligeti'nin diğer etütlerine oranla daha az çalınan üçüncü kitap piyano etütlerini piyanistik açıdan da inceleyerek, bir performans kılavuzu yaratmak ve bu sayede etütlerin daha rahat ve daha sık çalınmasına katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Bu çalışma ile Türkiye'de az tanınan Ligeti piyano etütlerinin nasıl çalışılabileceği konusunda yorumcuya gerekli ipuçlarının verilebilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze Ligeti's general composition style and the structure materials he used in his etudes so that his third book etudes could be better recognized. Analyzing Ligeti's third book piano etudes, which are less played compared to his other etudes, from a pianistic perspective to create a performance guide that will contribute to more comfortable and frequent playing of his etudes. This study aims to be a guide for the performers on how to study the Ligeti piano etudes which are less well-known in Turkey.