İç kontrol sisteminin bağımsız denetime etkisi
Effects of internal control system on external audit
  1. Tez No: 395203
  2. Yazar: ELİF ŞULE ÇAKIROĞLU BAYKAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnternal control, internal audit, external audit
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde bilgi kullanıcıları karar alırken, işletmenin gelecek yıllarda içinde bulunacağı faaliyet ve finansal durumunu bilmek istemektedir.Faaliyetlerini küresel bir piyasa ortamında sürdürmek durumunda olan işletmeler ise artan rekabet şartlarında ömürlerini devam ettirmek ve bilgi kullanıcılarına güvenilir bilgi sağlayabilmek için, güvenilir finansal raporlar sunmalı ve bu raporlarda varlıkların korunduğunun, eldeki kıt kaynakları verimli ve etkili biçimde kullanıldığının ve yasa ile işletme politikalarına uygunluğun sağlandığının gösterilmesi gerekir. İşletmede kurulacak olan kontrol sistemlerinin, kontrol mekanizmalarının verilerinden yararlanarak tutarlı kararlar alınabilmesi için nelerin kontrol edileceğinin önceden saptanması gerekmektedir. İşletmelerin sahip olduğu varlıkları ile bu varlıkların kaynakları ve kar amacı işletme için büyük önem taşımaktadır. Bu kalemlerin üzerinde etkili olabilecek her bir faaliyet ve hareket mutlaka kontrol edilmelidir.Etkin bir iç kontrol sistemi sağlanmalıdır. Etkin işleyen bir iç kontrol sistemi işletmenin amaçlarına ulaşılması için vazgeçilmez bir unsurdur. İşletmede kurulacak bir iç kontrol sistemi hem yönetimin hem de iç denetimin işini kolaylaştırmaktadır.Mevcut iç kontrol sisteminin ve bunun bir fonksiyonu olan iç denetimin etkin kılınması halinde, bu durum bağımsız denetimin kısa sürede düşük maliyetle ve başarılı bir şekilde sonuçlanmasını mümkün kılmaktadır.Ancak etkin işleyen bir iç kontrolü sağlayacak iç denetim birimi her işletmede bulunmadığı gibi işletmeler geliştirdikleri prosedürlerin iç kontrolle ilişkisinin farkında bile değildirler. Bu çalışmada iç kontrol sisteminin etkin biçimde çalışmasının veya etkin olmamasının bağımsız denetime etkilerinin araştırması yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : İç kontrol, iç denetim, bağımsız denetim
Özet (Çeviri)
Users of information need to know future financial and operational condition of the company when taking decisions. Forced to sustain their activities in a global market environment, companies must prepare sound financial statements in order to survive in increased competition conditions and to present reliable information to users of information and they must demonstrate through these statements that assets are preserved, limited resources are used most effectively and efficiently and that the company operates in conformity with corporate policies and relevant legislation. Control systems to be established within the company should have clear control framework in order to ensure consistent decision making based on data provided by these control mechanisms. Assets of companies and how these are financed, in other words, resources found to acquire and sustain them are of key importance for every business entity. All activities and movements which may have effect on these items should definitely be controlled by an effective internal control system. An effectively operating internal control system is an indispensable element for reaching company goals. An effective internal control system eases the burden of the management and internal audit. When the existing internal control and, as a function of it, internal audit become more effective, this will enable more successful and less costly external audit within a shortened time. However, not all companies have an internal control system which will ensure an effective internal audit and they are not even aware of the relation of their procedures with internal control as well. In this research, we studied the effects of efficiency of internal control system on external audit.