Stoklarda yapılan hileler ve bir perakende işletmesinde uygulama
Frauds on the stock and a retail operation application
- Tez No: 395233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AZALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fraud, Stock, Inventory Fraud
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Hata ve hileler günümüzde ticari hayatın yaygın bir gerçeğidir. Stok hileleri yöneticilerin ve çalışanların yaptıkları stok hileleri olarak ikiye ayrılabilir. Bir işletmede hileyi oluşmadan yok etmek ve caydırıcı önlemler almak çok önemlidir. Son yıllarda halka açık büyük şirketlerde (Enron, World Com, Parmalat) yaşanan muhasebe skandalları, finansal tablolarda ortaya çıkan hata ve hileler, iş başarısızlıkları ve yasal olmayan faaliyetler finansal raporların kalitesini ve denetim sürecini sorgulamayı gündeme getirmiştir. İşletme çalışanları çok eski tarihlerden beri çalıştıkları işletmelerin varlıklarını ve kaynaklarını haksız biçimde kullanmak veya ele geçirmek suretiyle işletmelerine ciddi boyutlarda zararlar vermektedirler. İşletmelerin sorunlarından biri de stok hileleridir. Çalışmada stok hileleri örnek olaylarla birlikte verilerek daha iyi kavranmasına çalışılmıştır. Daha sonra stok hilelerinin belirtilerinin nasıl tanımlanabileceği, bunların nasıl ortaya çıkartılabileceği ve önlenebileceği hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Anahtar Kelimler: Hile, Stok, Stok Hileleri
Özet (Çeviri)
Fraud and error is a common fact of business life at the present life. Frauds of stock can be divided into the managers and their employees frauds. In an operation, to eliminate and to take deterrent measures without frauds occurs is very important. In recent years, large public companies (Enron, World Com, Parmalat) experienced in accounting scandals, the mistakes and frauds revealed in the financial statements, business failures and illegal activities has brought the quality of financial reporting and audit process, has brought to questioning the agenda. Employees massively harm the work place which they have been working at for a long time by misusage or unfair obtain of it's resources and assets. One of the problems of the business is the stock fraud. Working in stock frauds bundled with case, have tried a better understanding. Then the stock of how to define signs of cheating, how they can be uncovered, and were given detailed information about prevention.