Lise öğrencilerine yönelik cinsel sağlık eğitimi programının geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi
Developing, implementing and evaluating of the sexual health education program for high school students
  1. Tez No: 395265
  2. Yazar: EROL ESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİĞDEM MÜGE SİYEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel sağlık eğitimi, lise öğrencileri, önleme
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 372
Özet
Bu araştırmada lise öğrencilerine yönelik olarak geliştirilen cinsel sağlık eğitimi programının 9., 10. ve 11.sınıf öğrencilerinin cinsel sağlık bilgi düzeyleri ve cinsel sağlıkla ilgili tutumları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma kapsamında öncelikli olarak lise öğrencilerinin cinsel bilgi düzeylerini ve cinsel sağlıkla ilgili tutumlarını ölçmek üzere Cinsel Sağlık Bilgi ve Tutum Envanteri geliştirilmiştir. Araştırmada öntest – sontest – izleme testi kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın deney grupları, 2013-2014 eğitim öğretim yılında İzmir ili Çeşme ilçesinde bulunan Yahya Kerim Onart Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nde öğrenim gören 9., 10. ve 11.sınıf öğrencilerinden oluşturulmuştur. Kontrol grupları ise İzmir ili Bornova ilçesinde bulunan Bornova Altay Ticaret Meslek, Anadolu Ticaret Meslek ve Adalet Meslek Lisesi'nde öğrenim gören 9., 10. ve 11.sınıf öğrencilerinden oluşturulmuştur. Lise öğrencilerine yönelik cinsel sağlık eğitim programı on dört oturumdan oluşturulmuş, her oturum haftada bir kez 60 dakika şeklinde yürütülmüştür. Deney grubuna cinsel sağlık eğitimi programı uygulanırken kontrol grubuna herhangi bir işlem yapılmamıştır. Deney ve kontrol grubu katılımcılarından elde edilen öntest, sontest ve izleme testi puanlarının analizinde 2 (deney grubu, kontrol grubu) x 3 (öntest, sontest, izleme testi) faktörlü tekrarlayan ölçümler için ANOVA kullanılmıştır. Bulgular deney gruplarına uygulanan lise öğrencilerine yönelik cinsel sağlık eğitimi programının 9., 10. ve 11.sınıf öğrencilerinin cinsel sağlık bilgi düzeyleri ve cinsel sağlıkla ilgili tutumları üzerinde olumlu yönde bir etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the effect of sexual health education program on the 9th, 10th and 11th grade high school students' sexual health knowledge levels and attitudes toward sexual health have been investigated. Firstly, Sexual Health Knowledge and Attitude Inventory developed for measuring high school students sexual health knowledge levels and attitudes toward sexual health as a part of current study. Pretest – posttest – follow up test control group quasiexperimental design has been used in the research. Experiment group of the research was consisted of 9th, 10th and 11th grade students attending to Yahya Kerim Onart Technical and Vocational High School in Çeşme town of İzmir at 2013-2014 academic year. Control group of the research was consisted of 9th, 10th and 11th grade students attending to Bornova Altay Vocational High School for Trade, Vocational High School of Justice in Bornova town of İzmir at 2013-2014 academic year. Sexual health education program for high school which is composed of fourteen sessions were applied on experiment group 60 minutes in a week. On the other hand, control group has not been provided any treatment. Mixed Design (one between and one within factor) Repeated Measures ANOVA was employed to the pre-test, post-test and follow up test scores of experiment and control group subjects.Results indicated that, sexual health education program employed to the treatment group has positive effect on sexual health knowledge levels and attitudes toward sexual health of 9th, 10th and 11th grade students. Key Words : Sexual health education, high school students, prevention