Öğretmen adaylarının sözlü anlatım öz yeterlik inançlarının değerlendirilmesi
Evaluation of pre-service teachers' oral expression self efficacy beliefs
  1. Tez No: 395266
  2. Yazar: HURİYE ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. SEÇKİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma, Sözlü Anlatım, Öz Yeterlik, Sözlü Anlatım Öz Yeterliği, Speaking, Oral expression, Self-efficacy, Self-efficacy of Oral Expression
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Konuşma; duygu, düşünce, istek ve hayallerin sözel olarak karşı tarafa iletilmesidir. Sosyal bir varlık olan insan, diğer insanlarla olan ilişkilerinde büyük oranda bu beceriyi kullanır. İnsan konuşma yeteneğine doğuştan sahip olsa da doğru ve etkili bir konuşma eğitim ile mümkündür. İyi bir konuşma eğitimi, iyi yetişmiş ve alanında yeterli öğretmenler tarafından verilecektir. Bu aşamada, Sosyal Öğrenme Kuramı'nın öncüsü Bandura'nın öz yeterlik kavramı ön plana çıkmaktadır. Kısaca öz yeterlik, bireyin bir alandaki yeterliğine olan inancıdır. Birey, yeterli olduğu oranda başarı sergileyecek ve başarısı oranında öz yeterliği artacaktır. Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının sözlü anlatım öz yeterlik inançlarını saptayıp elde edilen sonuçları bazı değişkenlere göre değerlendirmektir. Araştırma,“İlişkisel Tarama Modeli”nde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesinde öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmaktadır. Örneklemi ise Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesinin Türkçe Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği ve Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinde öğrenim gören 1. ve 4. sınıf öğretmen adayları oluşturmaktadır. Çalışmada, geçerliği ve güvenirliği saptanmış“Sözlü Anlatım Öz Yeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, çalışmaya katılan öğretmen adaylarının sözlü anlatımları konusunda kendilerini iyi ( =3,7) düzeyde gördükleri saptanmıştır. Bölümlere göre elde edilen bulgulara göre; Okul Öncesi Öğretmenliğinde öğrenim gören öğretmen adaylarının sözlü anlatım öz yeterlik inançları ( =3,86) en yüksek düzeyde çıkarken, İlköğretim Matematik Öğretmenliğinde öğrenim gören öğretmen adaylarının sözlü anlatım öz yeterlik inançları ( =3,56) en düşük düzeyde çıkmıştır. Sınıf seviyelerine göre anlamlı bir fark elde edilemezken, cinsiyete göre kız öğretmen adaylarının erkek öğretmen adaylarına göre sözlü anlatımlarında kendilerini daha yeterli gördükleri söylenebilir. Boyutlar arasında en yüksek aritmetik ortalamaya ( =4,06) sahip olan boyut 4. boyut (Dinleyici Faktörü) olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Speaking; feelings, thoughts, wishes and dreams is transferred to the other side as verbal. People with a social entity, the relationship with other people is usually uses this skill. Capable of human speaking was born, although it is possible with the correct and effective speaking education. A speaking on education quality, well-educated and field will be given by teachers. At this stage, the leader of the social learning theory of Bandura's concept of self efficacy to the fore. In short, self efficacy is the belief in fundamental human enough in a field. It is sufficient to point to human success rate and his success will increase the rate of self efficacy. The aim of this study was prospective teachers to identify their faith self-efficacy oral expression is to evaluate the results, according to some variables.Research, a descriptive study is with the relational scan model. The phases of this research, connected to the universities council of higher education in Turkey constitutes teacher candidates. Instances of the Dokuz Eylül University, Buca Education Faculty Turkish language teaching, English language teaching,Computer teaching,primary teaching, pre-school teaching,Maths teaching,Science teaching departments of education 1. and fourth-year teacher candidates constitutes. In this study, validity and reliability have been identified“Oral Expression Self-efficacy Scale”(Aydın,2013) were used. As a result of the research, prospective teachers attending oral narratives about themselves deem adequate levels has been identified ( =3,7). According to the data obtained based on the sections; preschool education teacher candidates ' oral expression the beliefs of the highest levels ( =3,86) of self-efficacy, while Math teacher has the lowest level of the section ( =3,56). According to the grade level could not obtain a distinct difference. But in terms of gender female teacher candidates than men deem themselves in this area can be said to be more than enough. Highest arithmetic mean ( =4,06) between dimensions (Listener Factor) 4. size.