Siyasal pazarlamada iletişim kanallarının seçmen davranışlarına olan etkileri üzerine bir araştırma
A research on the effects of communication channels on the voters' behaviors in the field of political marketing
- Tez No: 395301
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, İşletme, Political Science, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyasal pazarlama, Seçmen davranışları, Siyasal pazarlama iletişim kanalları, Propaganda, Political Marketing, Voters' Behaviors, Communication Channels in Political Marketing, Propaganda
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Siyasal pazarlama kavramı, günümüz seçim kampanyalarında etkin roller üstlenmekte olup, her geçen gün gelişimi devam eden bir kavram olarak görülmektedir. Çalışmanın amacı, siyasal pazarlamada iletişim kanallarının seçmen davranışlarına olan etkilerini incelemektir. Çalışmada literatür taramasının yanında siyasi seçimlerde oy kullanan kişiler ile anket çalışması yapılmıştır. Yapılan araştırmaya katılan bireylerin vermiş oldukları yanıtların samimi yanıtlar olarak kabul edilmesi araştırmanın en temel sınırlılığı olarak nitelendirilebilir. Çalışmada elde edilen sonuçlar siyasal pazarlamadaki iletişim kanallarının seçmen davranışlarını etkilediği, özellikle internet ve sosyal medyanın başını çektiği kitle iletişim araçlarının etkilerinin büyük olduğu sonucu elde edilmiştir. Çalışmanın dikkat çeken sonuçlarından bir tanesi de her ne kadar siyasal pazarlamanın geleneksel metotları arasında yer alıyor olsa da yüz yüze iletişimin seçmen tercihlerini en yüksek oranda etkileyen propaganda türü olduğudur. Burdur ilinde seçmenler üzerinde gerçekleştirdiğimiz çalışma ile siyasal pazarlama ve seçmen davranışları üzerine etkileri konusu incelenmiştir. Bölge düzeyinde yapılan bu çalışma diğer bölgelerde ve ülke genelinde yapılacak diğer çalışmalara da yön gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Political marketing has played an effective role in election campaigns and the term has been considered as a concept that is developing increasingly. The purpose of this study is to examine the effect of communication channels on voters' behaviors in terms of political marketing. In the study, a questionnaire has been conducted with people in Burdur who voted in recent election, in addition to literature screening. Consideration of the replies of voters as true answers to the questions in the questionnaire form is evaluated as main limitation of this research. Findings of the research indicate that the communication channels in political marketing effect voters' behaviors. Especially internet and social media have major effect on voters' behaviors among the mass-communication channels. One of the important findings is that the face-to-face communication is still the most effective campaign method on voters' behaviors, although it is considered as one of the traditional methods in political marketing. In this research conducted on the voters in Burdur, the term of political marketing and its effect on voters' behavior have been examined. It is expected that this research which has been conducted only in Burdur region would be guiding for other researches which would be conducted in other regions or national dimension.