Matematik öğretmenlerinin teknolojinin öğretim süreçlerine entegrasyonunda yaşadığı güçlüklerin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) çerçevesinde belirlenmesi
Determining mathematics teachers' difficulties in technology integration to teaching process in the frame of Technological Pedagogical Content Knowledge (TPCAK)
- Tez No: 395300
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN ERDURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Pedajik Alan Bilgisi, Matematik Eğitimi, Matematik Öğretmeni, Technological Pedagogical Content Knowledge, Mathematics Education, Mathematics Teacher
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim kurumlarında görev yapan matematik öğretmenlerinin teknolojiyi derse entegre etme sürecinde yaşanılan güçlüklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Mishra ve Koehler (2005) tarafından geliştirilen Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi-TPAB modeli temel alınmıştır. Araştırmanın yöntemi nitel araştırma yöntemlerinden biri olan özel durum çalışması olarak seçilmiştir. Benzer okul türlerindeki 5 matematik öğretmeniyle çalışılmıştır. Veri toplama araçları arasında, öğretmenlerin teknolojiyi derse entegre etme sürecinde yaşadıkları güçlükleri TPAB çerçevesinde belirlemek için öncelikle öğretmenlerden 10. Sınıf matematik dersi ikinci dereceden fonksiyonlar alt öğrenme alanının ilk 2 kazanımına dair 4 saatlik ders planları istenmiş, daha sonra öğretmenlerin bu derslerini nasıl işlediklerini anlamak amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen gözlem formu ile 4 saatlik ders takibi yapılmıştır. Teknolojinin öğretim süreçlerine entegrasyonunda yaşanan güçlükleri ve nedenlerini ortaya çıkarabileceği düşüncesiyle öncelikle yarı-yapılandırılmış bireysel görüşmeler, ardından da odak grup görüşmesi yapılmıştır. Verilerin analizinde ders planları için döküman analizi, görüşme formundan elde edilen veriler için ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilecek veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiş olup, odak grup görüşmesinden elde edilen veriler de konuşma analizi yöntemi ile kategorilendirilerek analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, 5 öğretmenden 4'ünün Pedagojik Bilgilerinde eksiklikler göze çarpmış, dolayısıyla Pedagojik Bilgiyi içeren bileşenlerinde de eksiklikleri görülmüştür. Bir öğretmen haricindeki diğer öğretmenlerin Teknolojik Bilgilerinin yeterli düzeyde olduğu görülmüş, Teknolojik Bilgisi eksik olan öğretmenin ise Teknolojik Bilgiyi içeren bileşenler açısından da eksiklikleri dikkat çekmiştir. Ayrıca bir başka öğretmenin Teknolojik Bilgisinin ve Pedagojik Bilgisinin ayrı ayrı kuvvetli olmasına karşın, bu iki bilgi türünün kesişimi olan Teknolojik Pedagojik Bilgisinin ise kuvvetli olmadığı, aksine eksikliklerin dikkat çektiği görülmüştür. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin bilgi türlerine ayrı ayrı sahip olmalarına rağmen, bütünleştirmede yaşadığı güçlükler öğretmenlerin teknolojiyi öğretim süreçlerine entegrasyonunda engel teşkil etmektedir. Bu durumun giderilebilmesi için öğretmenlere kendi alanlarından eğitimcilerin desteklediği, ayrı ayrı bilgi türlerine ait hizmetiçi eğitimler yerine, bilgi türlerinin kesişimlerinin öğretim sürecinde kullanılmasına ön ayak olabilecek himetiçi eğitimlerin sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to disignate the difficulties that high school Maths teachers have during theprocess of integration of technology into lessons and teaching. The study is based on the Technological Pedagogical Content Knowledge - TPCK model by Mishra and Koehler (2005). The method of the research is special case study which is one of the qualitative research methods. The study was done with five Maths teachers who work in the same types of schools. Firstly, in order to diagnose the difficulties teachers have durşng the integration process within the frame of TPCK, teachers were required to prepare a four hour lesson plan which is related to quadric function-10th grade sub-learning content. Afterwards, the lessons were observed with the observation forms that developed by researchers. İn anticipation of revealing difficulties throughout the process of integrating technology in to teaching, both individual interviews and focus group interview were done with the help of semi-structured interview form. Descriptive analysis method was used to evaluate the data derived from the interview forms, while document analysis was used for lesson plans. The data of interviews and data of focus group discussion was evaluated and categorised with the content analysis method and discourse analysis method. According to the findings of the research, four of five week lack of Pedagogical Knowledge. Thus, the components of Pedagogical Knowledge were deficient. Except one teacher, all teachers had enough Technological Knowledge. The teacher with insufficient Technological Knowledge also had insufficient components of Technological Knowledge. Moreover, although another teacher was mastered both in Pedagogical Knowledge and Technological Knowledge, he had problems in Technological Pedagogical Knowledge which is the intersection of these. At the end of the research, it has been found out that, in spite of having different types of knowledge teachers had difficulties in unifying their knowledge in the process of integrating technology into teaching. In order to solve this, teachers are suggested to have inservice training about the intersection of knowledge types by mentors, instead of specific knowledge types.