Finans sektöründe personelin ücret belirleyicileri ve Mincer modeli ile test edilmesi
Employees' wage determinants in the financial sector and Mincer wage model test
- Tez No: 395309
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEREF HOŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: mincer kazanç modeli, finans sektörü çalışanları, ücret, ücretin belirleyicileri, mincer wage model, financial market employees, wage, wage deteminants
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çalışmanın temel amacı Türkiye'deki finans sektöründe çalışan bireylerin eğitim, deneyim, cinsiyet, yaşadığı coğrafya ve medeni durum faktörlerinin çalışanların ücretleri üzerinde ne derece etkili olduğunu cinsiyet gruplarına göre ortaya koymak, başka bir diğer ifade ile Mincer ücret teorisinin sektörde geçerliliğini test etmektir. Çalışmada TUİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) 2013 yılı Hanehalkı İşgücü Anketi esas alınarak 901 erkek ve -729 bayan çalışan olmak üzere toplam 1630 kişiye ait bireysel veriler kullanılmıştır. Araştırmaya finansal hizmet faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç), sigorta, reasürans ve emeklilik fonları (zorunlu sosyal güvenlik hariç) ve finansal hizmetler ile sigorta faaliyetleri için yardımcı faaliyetlerde çalışanlar dahil edilmiştir. Sektörlerin sınıflandırılmasında Avrupa Birliğinin ekonomik faaliyetleri sınıflandırmak için oluşturduğu NACE 2 rev. kodlarından faydalanılmıştır. Çalışma bulguları işverenler, çalışanlar ve bu alanda çalışan araştırmacılar için faydalı olacak sonuçları ortaya koymaktadır. İşverenler personel ücretlerini tespit ederken, çalışanlar da talep edecekleri ücretleri belirlerken eğitim ve tecrübe ile ücretler arasındaki analizlerden önemli çıkarımlarda bulunacaklardır. Çalışma, finans alanında eğitim veren kurumların eğitim programlarını gözden geçirmelerine de katkıda bulunabilir. Çalışma Türkiye'deki finans sektöründe ilk defa yapılmış olup, çalışmanın bundan sonraki çalışmalara öncülük edeceği ve katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the effects of individual's education levels, past experiences, genders and habitats on their wages. In other words, we want to test the validity of Mincer wage theory in the financial market. In the study, 901 men and 729 women workers' individual data (totally 1630) were used. These data are based on TUIK's (Turkish Statistical Instute) 2013 household labor questionnaire. Also, Financial Service Activities (except insurance and retirement funds), Security, Reassurance and Retirement Funds (except mandatory social securities) and people work for financial service and insurance activities were included in this study. Besides, we make use of Nace 2 rev. codes which are created by European Union for classify the economic activities. We expect that findings will be beneficial for employers, employees and people who work in this field. When employers determine workers' wages and when employees decide to what they want to gain according to their education and experience levels, all of them can make inferences. Furthermore, this study may contribute to studies of education institutes and we expect that it will be pioneer in financial market due to being an unique study.