Para arzının makroekonomik faktörler üzerine etkisinin analizi
An analysis the impact of money supply on macroeconomic factors
  1. Tez No: 395310
  2. Yazar: HAYRİYE DENİZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. AYHAN ALGÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para Arzı, Makro Ekonomik Değişkenler, En Küçük Kareler Yöntemi, Türkiye, Money Supply, Macroeconomic Variants, The Least Squares Method, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son yıllarda dünya üzerinde meydana gelen ekonomik krizlerin enflasyon üzerinde önemli etkileri olduğu bilinmektedir. Enflasyonun yanı sıra para arzında meydana gelen değişikliklerin ekonomiye olan etkileri de göz ardı edilmemelidir. Bu çalışmada, Türkiye ekonomisinin gidişatına yön veren bazı makroekonomik değişkenlerin para arzından etkilenip etkilenmediği araştırılmıştır. Araştırma boyunca En Küçük Kareler Yöntemi tekniği kullanılarak araştırma yapılmış ve değişkenler arasındaki ilişki analiz edilerek yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda, Türkiye'de 2006-2014 yılları arasında para arzının, Hazine Bonosu faiz oranı, BİST-100 endeksi, GSYİH, döviz sepeti değeri ve yatırımlar üzerinde etkili oluğu ve istatistiksel açıdan anlamlı olduğu görülmektedir. Bunun yan ısıra para arzında meydana gelen bir değişmenin cari açık ve enflasyonu önemli bir oranda etkilemediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that the economic crisis, which occurred in the previous years, have important effects on inflation. Besides inflation, it should not be neglected that the changes occurring on money supply have effects on economy. On this work, some of macroeconomic variants, which were directing Turkish economy, were searched to have an understanding whether they were affected by money stock or not. During the search, the least squares method was used and the relation between variants were analyzed and commented. At the end of the work; share interest rate of money supply, BIST-100 index, GDP, exchange basket, and the influences on investments as well as the meaning in terms of statistics between 2006-2014 in Turkey were seen. Besides this, it is seen that a change on money stock was not affecting current deficit and inflation in an important ratio.