Türk çocuk yazını eserlerinin iç ve dış yapısal özellikleri
The internal and external structural features of works on Turkish child literature
  1. Tez No: 395314
  2. Yazar: AYÇA DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk yazını, resimli çocuk kitapları, illüstrasyon, derlem dilbilim, özel alan derlemleri, child literature, illustrated children's books, illustration, corpus linguistics, specialized corpora
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, Türk çocuk yazını eserlerinin iç ve dış yapısal özelliklerinin var olan yapısının genel görünümünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini 1970-2014 yılları arasında yayımlanmış 1057 Türk çocuk yazını eseri oluşturmaktadır. Çalışma,“Bir Özel Alan Derlemi Olarak 'Türk Çocuk Yazını Derlemi (TÇYD)' ve Türk Çocuk Yazını Üzerine İleri Uygulamalar”başlıklı ve“TÜBİTAK-112K479”numaralı ulusal araştırma projesinin altyapısından ve verilerinden faydalanılarak gerçekleştirilmiştir. Örneklemi oluşturan çocuk kitapları 'TÇYD'de değerlendirilerek birtakım nicel verilere ulaşılmıştır. Araştırmanın her aşaması, 'Türk Çocuk Yazını Derlemi' dâhilinde gerçekleştirildiği için verilerin toplanması, analizi ve değerlendirilmesi gibi aşamalarda proje için özel olarak hazırlanmış bir yazılım kümesi kullanılmış dolayısıyla projenin özgün yapısına bağlı kalınmıştır. Betimsel tarama araştırma modelinde yürütülen bu çalışmada şu işlem aşamaları izlenmiştir. Kitapların her biri“Bir Özel Alan Derlemi Olarak 'Türk Çocuk Yazını Derlemi' ve Türk Çocuk Yazını Üzerine İleri Uygulamalar”başlıklı projede incelenerek künye formları doldurulmuştur. 1057 esere ait formun tamamlanmasının ardından formlarda yer alan bilgiler TÇYD sisteminde yer alan künye formu girişi kullanılarak veri tabanına aktarılmıştır. Veri tabanında girişleri tamamlanan formlardaki bilgilere ilişkin nicel verilerin yer aldığı raporlar yine TÇYD'den elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to clarfiy the general view of the internal and external features of Turkish children's literature works. 1057 Turkish child literature works, published between 1970-2014, are the corpus of the study. The study was conducted through the infrastructure and data of a national research project numbered“TÜBİTAK-112K479”“Turkish Child Literature Corpus as a Specialized Language Corpus (TCLC)”and Further Applications for Turkish Child Literature“. The works composing the corpus were evaluated in TCLWC and quantitative data were collected. As every phase of the study was carried out in line with ”Turkish Child Literature Corpus“, a specially designed software was used for the collection, analysis and interpretations of the data and adhered to the original structure of the project. Designed with descriptive survey model, these process steps were followed in the present study. Every book was investigated through the project called ”Turkish Child Literature Corpus as a Specialized Language Corpus (TCLC)“ and Further Applications for Turkish Child Literature”and identification records were filled. After the fullfilment of the records of 1057 works, the informations were transferred to the software through the record entry of the TCLC system. The reports regarding the quantitative data of the information in the identification records were also obtained from TCLC.