Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine karşı tutumlarının ve İngilizce kelime öğrenme stratejilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The examination of the attitudes of secondary school 8th grade students to English course and evaluation of strategies for learning English words in terms of various variables
  1. Tez No: 395315
  2. Yazar: YELDA KARAHAN ÜZÜLMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİGEN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil, Kelime Öğrenme, Kelime Öğrenme Stratejisi, Tutum, Foreign Language, Word Learning, Word Learning Strategy, Attitude
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Yapılan bu çalışmanın amacı ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin, çeşitli değişkenler açısından İngilizce dersine karşı tutumlarının ve kelime öğrenme stratejilerinin incelenmesidir. Araştırma, 2013-2014 eğitim öğretim yılının birinci ve ikinci döneminde Mersin /Akdeniz ilçesinde bulunan ortaokulların 8.sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine karşı tutumları, kelime öğrenme stratejileri, öğrencilerin cinsiyetinin ve ebeveynlerinin eğitim düzeyinin kelime öğrenme stratejilerini kullanma düzeyleri üzerine etkisi ve bu öğrencilerin kelime öğrenme stratejileri üzerindeki görüşleri araştırılmıştır. Araştırmada, betimsel yöntem kullanılmıştır ve veriler, öğrencilerin kullandıkları kelime öğrenme stratejilerinin neler olduğunun belirlenmesi amacıyla Şerabatır (2008) tarafından geliştirilen ''Kelime Öğrenme Stratejileri Kullanma Ölçeği''; öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla da Baş (2012) tarafından geliştirilen''İlköğretim İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği '' ,''Kişisel Bilgiler Formu'' ve ''Görüşme Soruları Formu'' yoluyla elde edilmiştir. Ölçeklerden elde edilen veriler analiz edilmeden önce verilerin homojenliği ve dağılımına bakılmıştır. İstatistiksel analiz yapmaya uygun olduğu görülen verilerin Aritmetik Ortalama, Toplam Puan ve Standart Sapma değerleri hesaplanmıştır. Öğrencilerin kelime öğrenme stratejilerini kullanma düzeyleri ve İngilizce dersine yönelik tutum düzeyleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı farkın olup olmadığını araştırmak için veriler'' bağımsız t testi'' ile analiz edilmiştir. Anne babalarının eğitim düzeyine göre 8.sınıf öğrencilerinin kelime öğrenme stratejilerini kullanma düzeyleri ve İngilizce dersine yönelik tutumları arasında fark olup olmadığı ise ''ANOVA'' ( Tek Yönlü Varyans Analizi) ile test edilmiştir. Ayrıca gruplar arasındaki ortalama farklılık Post Hoc testlerden Tukey HSD ile test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi için SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır. 8.sınıf öğrencilerinin kelime öğrenme stratejilerine yönelik görüşleriyle ilgili veriler için ''İçerik Analizi''yapılmıştır. Kodlama güvenirliğini sağlamak için ise Miles ve Huberman'ın güvenirlik formülü kullanılmıştır Araştırmadan elde edilen bulgular ise şöyledir: 1- 8.sınıf öğrencilerinin kelime öğrenme strateji kullanımlarının ''orta düzeyde'' olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 2- Kelime öğrenme stratejileri içinde, öğrencilerin en fazla kullanmış olduğu stratejinin ''Örgütleme Stratejileri''olduğu; en az kullandıkları stratejinin ise, ''Yürütücü Biliş Stratejisi'' olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 3- Öğrencilerin İngilizce dersine karşı tutumlarının genel olarak yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 4- Öğrencilerin tutumlarının“Önem”boyutunda en fazla;“Dil ve Kültür”boyutunda ise en az olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 5- Elde edilen bulgulara göre 8. sınıf öğrencilerinin cinsiyetleri ve kelime öğrenme stratejilerini kullanma düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. 6- Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin cinsiyetleri ve İngilizce dersine yönelik tutum düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. 7- 8.sınıf öğrencilerinin kelime öğrenme stratejilerini kullanma düzeyleri ile anne eğitim düzeyi toplam puanları arasında ve sosyal stratejiler alt boyutunda anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 8- Elde edilen bulgulara göre kelime öğrenme stratejisi toplam puanlarının, annesi okuma – yazma bilmeyenler ile annesi lise mezunu olanlar arasında, lise mezunları lehine; sosyal stratejiler alt boyutunda ise, annesi okuma yazma bilmeyenler ile ortaokul mezunu olanlar arasında, ortaokul mezunu olanlar lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Diğer alt boyutlarda ise anlamlı bir fark bulunmamıştır. 9- 8.sınıf öğrencilerinin kelime öğrenme stratejilerini kullanma düzeyleri ile baba eğitim düzeyi arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. 10- 8.sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları ile anne eğitim düzeyi arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. 11- 8.sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları ile baba eğitim düzeyi arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. 12- Nitel verilerden elde edilen bulgulara göre 8. sınıf öğrencilerinin en fazla ''Sosyal Stratejileri'' kullandıkları; en az ise, ''Yürütücü Biliş Stratejilerini'' kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the attitude of secondary school 8th grade students to the English course and evaluation of learning English words strategies in terms of various variables. The research has been actualized with the students of 8th grade of the secondary schools in the Mersin/Akdeniz district in the first and second period of 2013-2014 education year. In the study, word learning strategies, attitude against English courses, education level of the parents of the students, effects of the genders of the students on the usage level of the students in word learning strategies and opinions of these students about the word learning strategies are examined. In the research, descriptive method is used and the data has been obtained through“Attitude Scale for Primary school English courses”and“Interview Questions Form”,“Personal Details Form”developed by Baş (2012) for determining the attitudes of the students for English course and“Word Learning Strategies Usage Scale”which is developed by Şerabatır (2008) for determining the types of word learning strategies used by the students. Before analyzing the data which is obtained from scales, the homogeneity and distribution of the data is examined. The data which is appropriate for the statistical analysis, has been calculated in terms of arithmetic average analysis, total score and standard deviation values. For determining the existence of a significant difference between the usage level of the students in word learning strategies, attitude level for English course and gender, the data has been analyzed with“independent t test”. The difference between the usage level of the 8th grade students in word learning strategies and attitude level for English course according to the education level of the parents, have been tested by“ANOVA”(One-Way Analysis of Variance). Besides, the average difference between the groups is tested with Tukey HSD from Post Hoc tests. For the analysis of the data which is obtained from the research, SPSS 17.0 software program is used. For the data related with the opinions of 8th grade students about the word learning strategies, ''Content Analysis'' has been made. For ensuring the coding safety, reliability formula of Miles and Huberman is used. The findings which are obtained from the research are as follows: 1- The conclusion has been reached that the strategy usage of 8th grade students in word learning is“medium level”2- The most used strategy that has been used by the students within word learning strategies is '' Organizing Strategies' and the less used strategy is“Metacognitive Strategy''. 3- It is concluded that the attitude of the student against English course is generally positive. 4- It is concluded that the attitude of the students is much is ”Importance“ size; and less in ”Language and Culture“ ıv 5- When the obtained data is evaluated, no significant difference is found between the genders of 8th grade students and word learning strategies usage level. 6- No significant difference is found between the genders of 8th grade students and their attitude for English course. 7- It is concluded that there is a significant difference between the word learning strategies usage levels of 8th grade students and total points of education level of mother and lower size of social strategies. 8- In accordance with the obtained findings, it is determined that the total scores of word learning strategy is in favor of high school graduates among those whose mothers are high school graduates and those whose mothers are illiterate; and there is a significant difference in favor of secondary school graduates and those whose mothers are illiterate in social strategies lower size. No significant difference is found in other lower sizes. 9- There is no significant difference between the father's education level and the word learning strategies usage levels of 8th grade students. 10- There is no significant difference between the attitude of the 8th grade students to English course and education level of the mother. 11- There is no significant difference between the attitude of the 8th grade students to English course and education level of the father. 12- When the obtained qualitative data is evaluated the most used strategy that has been used by the 8th grade students is '' Social Strategies' and the less used strategy is ”Metacognitive Strategy''.