Resimde ekspresyonist bir tavır olarak figüratif yaklaşım
Figurative approach as an expressionist manner in painting
- Tez No: 395329
- Danışmanlar: DOÇ. AYŞE YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ekspresyonizm, figür, dışavurum, yeni dışavurum, Expressionism, the figure, expression, new expression
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
“Resim Sanatında Ekspresyonist Bir Tavır Olarak Figüratif Yaklaşım”adı altında ele alınan konu üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; figürün tanımı, tarihsel süreç içindeki değişimi, ikinci bölümde ekspresyonizmin tanımı ve tarihçesi, ekspresyonizmin geçirdiği aşamalar, ekspresyonist etki ve günümüz sanatına yansımaları olarak alt başlıklar şeklinde ele alınmıştır. Üçüncü bölüm ise resimlerin genel açıklamalar, çalışmaların oluşum aşamaları ve çalışmalarla ilgili açıklamalardan oluşmaktadır. Yapılan uygulamalı çalışmalara farklı mekânlarda bulunan insanların gün içerisinde karşılaştıkları sorunlar, hüzünler, anlık tepkiler, konu olmuştur. Bu bağlamda gözlemler yapılarak araştırma ve incelemelerde bulunulmuş, kişinin kendi benliğinde uyandırdığı düşünceler çerçevesinde özgün biçim ve renklerle, özgün kompozisyon kurguları oluşturmaya, bir resimsel anlatım dil bütünlüğüne ulaşılmaya çalışılmıştır. Yağlıboyanın ağırlıkta olduğu uygulamalı çalışmalarda; spontan fırça vuruşları hâkimdir. Kimi zaman kalın boya katmanlarıyla yüzeyde doku etkisi yaratılmıştır. Lekesel ağırlıklı olan figür ve nesnelerin yer aldığı bu çalışmalarda renkler, kontrast ilişkiler içerisinde ele alınmıştır. Araştırma içerisinde kitaplardan, ansiklopedilerden, dönemin sanatçılarına ait kataloglardan, yayımlanmamış, yayımlanmış tez örneklerinden, sanatçı kitaplarından, makalelerden, dergilerden ve internet dökümanlarından yararlanılmıştır. Konuyla ilgili tüm görsel dökümanlara ulaşılarak literatür taraması yapılmıştır. Ele alınan rapor, dışavurumculuk akımında figüratif yaklaşımla sınırlandırılmaktadır. Bu bağlamda Ekspresyonizm akımında yer alan belirli sanatçıların konuyla ilgili eserleri üzerinde durulmuş ve konuyla ilişkilendirilerek kendi çalışmalarımda yön bulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The issue titled as“ Figurative Approach as an Expressionist Manner in Painting”consists of three parts . In the first part of the study; description of figure and changes in the historical duration are examined. The history and the definition of expressionism, the stages of expressionism and expressionist influences and reflections on contemporary art are considered as sub-headings of the study. The third part consists of overall reviews of pictures, the creation stages of artworks and explanations regarding them . Different places in daily problems faced by people, sadness and instant responses has been chosen as the subject for the applied work. Researches and examinations are done by making observations in this regard. These researches and examinations were necessary for the study in order to create composition arrangements with original forms and colors in the frame of thoughts evoked in the context of the person's own self, and to reach pictorial narrative language integrity. In applied works, mainly for the oil paintings, spontaneous brush strokes are dominant. Sometimes the surface tissue effects were created with thick dye layers. Colors are dealt within contrast relation in the works that are mainly consisting of spotty formed figures and objects. In the study; books, encyclopedias, catalogs of artists belonging to the era, samples of unpublished or published dissertations, the artist's books, articles, magazines and web documents has been used. All relevant visual documentation has been obtained and the review of literature has been conducted. The report is restricted to the figurative approach in expressionism movement. In this context, it has been focused on the certain works of certain artists within expressionism movement and has been tried to find direction in relation to the subject studied in my own artworks.