Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin okul spor faaliyetlerinin organizasyonu ve katılım sorunları ile ilgili görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of physical education and sports teachers' views about the problems of organization and participation in school sports activities
- Tez No: 395330
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Student athletes, Inside and Outside of School Sports Activities, Physical Education and Sports Teacher
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı, Burdur ilinde görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin okul spor faaliyetlerinin organizasyonu ve katılım sorunlarını incelemek, çözüm önerileri sunabilmektir. Araştırmaya, Burdur İl merkezi ve ilçelerinde MEB bağlı resmi ortaokul ve liselerde görev yapan 37 bayan 111 erkek toplam 148 beden eğitimi ve spor öğretmeni gönüllü olarak katılmışlardır. Veriler, Adem POYRAZ (1999) ' ın yüksek lisans tezi için hazırlanan, beden eğitimi öğretmenleri, MAKÜ öğretim üyeleri yardımı ile geliştirilen 2 bölümde toplam 26 sorudan oluşan bir anketle toplanmıştır. Anketin çözümlenmesinde, SPSS 22 İstatistik programı kullanılarak, yüzde ve frekans analizi yapılmıştır. Anketin Cronbach's Alpha Değeri ,798 olarak bulunmuştur. Araştırmaya göre, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin çoğunluğunun ders dışı sportif etkinlik olarak birden fazla branşta takım sporlarını tercih ettikleri, okul takım çalışmaları için aldığı ücreti yeterli bulmadıkları ve ders dışı çalışmaların amacına uygun yapılamadığını belirtmişlerdir. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin çoğunluğunun birden fazla branşta özellikle takım sporlarında okul içi sportif yarışmalar düzenlediği ve birden fazla branşta özellikle takım sporlarında okullar arası yarışmalara katıldıkları tespit edilmiştir. Beden eğitimi ve spor öğretmenleri sportif faaliyetlere katılımı etkileyen faktörler olarak ; spor salonu, açık spor saha ve tesis, spor malzemesi, okulun ekonomik durumu ve öğrenci velilerinin yaklaşımını yetersiz olarak görmekle beraber okul içi ve okullar arası müsabakalar için ; Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, İl Spor Temsilcilikleri, Okul Aile Birliği, okul idarecileri, öğrenci velileri, okulun diğer öğretmenleri, özel kurum ve kuruluşlardan yeterince destek görmediklerini belirtmişlerdir. Araştırma sonunda okullar arası spor müsabakalarında; tesisin zemininin sağlıklı olmadığı, yeterince sağlık ve güvenlik ekibinin olmadığı, soyunma odaları yeterince temiz ve bakımlı olmadığı, müsabakalarda yeterince seyirci olmadığı, okul spor müsabakaları bittikten sonra okullarda başarılı takım ve sporculara ödül töreni yapılmadığını, organizasyonun genelde düzenli yürütülmediği, okullar arası müsabakalar organize eden kurumlardan biri olan GHSİM ve MEM tarafından yeterli derecede bilgilendirilme yapılmadığı, okul spor yarışmaları yapılırken beden eğitimi ve spor öğretmenlerinden faydanılmadığı, okul spor faaliyetlerini organize eden GSB ve MEB arasındaki işbirliğinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Okul içi ve dışı spor faaliyetlerinin daha etkin ve verimli hale gelmesi, katılımın artması için; okulların genel ders yükünün azaltılması, öğrencilere ve okullara özendirici ödüllerin verilmesi, okulların tesis ve malzeme sorunun çözümlenmesi gerektiği, okul spor faaliyetleri organizasyonu için yeni bir örgütlenme modeline ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Sporcu Öğrenci, Okul İçi ve Dışı Sportif Faaliyetler, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate physical education and sport teachers' working in Burdur view on the issues of a organization and participation in school sport activities and to offer solutions. 148 physical education and sport teachers who work in the city centers and districts in formal secondary and high schools participated in research. Data were collected in a survey which was prepeared by Adem POYRAZ (1999) for master thesis by the help of physical education and sport teachers and MAKU's teachers. This survey has two section and consists of 26 questions. In the analysis was used percent and frequency analysis was conducted. The Cronbach Alpha Value of Survey is .798. According to survey, most of the physical education and sport teacher stated that they prefered sport activities in more than are branch as extra-carricular sport activities, the price charged for the school team Works isn't sufficient and extra-carricular can't be carried out fort he purposes. It was detected that most of the physical education and sport teachers organized school sporting competitions in more than one branch especially in team sports and they join sporting competitions between schools in more than one branch especially team sports. Factors affecting physical education and sport teachers' participation in sports activities: coliseum, outdoor sport field, sport equipments, the economic situation of school, negative approach of students' parents, for school sporting competitions and inter-school competitions: Directorate of National Education, Youth Sevices and Directorate of Sport, Provincial sports Rresantation, school-family collaboration, school administrators, students' parents, other teachers in the scholl and insufficiency of special institutions that they had not seen enough support. As a result of research, ıt was cleared that school sport competitions the ground of service area isn't convenrent, there aren't enough healht and security equipments, changing rooms aren't clean and well, there aren't enough supporters in competitions. After finishing school sporting events, successful teams and players aren't rewarded. Organization isn't held regularly, it wasn't informed enough by Youth Sevices and Directorate of Sport and Directorate of National Education, Physical education and sport teachers' opinion aren't cared. The cooperation between Youth and Sports Ministry and Ministry of Education isn't enough. The school inside and outside sports activities become more effective and efficient, to increase participation; reducing the burden of the general course of the schools, students and the granting of incentives to schools when schools and award materials must be resolved the problem, school sports activities for the organisation of a new organisational model has been found to be needed.