Genç bireylerin fiziksel aktivite düzeyi ile motorik özellikler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between young individuals' physical activity levels and motoric aspects
- Tez No: 395333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR PEPE, YRD. DOÇ. DR. HAYRİYE ÇAKIR ATABEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, motorik özellikler, sedanter bireyler, Motoric aspects, physical activity, sedentary individual
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı; genç bireylerde fiziksel aktivite düzeyi ile bazı motorik özellikler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya Burdur ilindeki liselerde öğrenim görmekte olan 31 erkek öğrenci katılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesinde Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (Kısa Form) kullanılmıştır. Katılımcıların bazı motor beceri düzeylerini belirlemek için ise esneklik, sırt kuvveti, bacak kuvveti ve sürat testleri kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 15.0 programında One Way Anova, Pearson Korelasyon analizi ve tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda katılımcıların fiziksel aktivite düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Fiziksel aktivite düzeyine göre katılımcıların motor performansları değerlendirildiği zaman, fiziksel aktivite düzeyinin artmasının esneklik performansını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Buna karşılık katılımcıların sırt kuvveti, bacak kuvveti ve sürat performanslarının fiziksel aktivite düzeylerine göre anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. Sonuç olarak, erkek lise öğrencilerinde fiziksel aktivite düzeyinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genç erkeklerde fiziksel aktivite düzeyi ile motor performans arasında genel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between adolescent individuals' physical activity levels and motoric aspect. 31 male students who take education in Burdur City participated in study. International Physical Activity Questionnaire was used in identification of physical activity levels of participants. Flexibility, dorsal strength, leg strength and speed tests was used to identify some motoric aspect of participants. One Way Anova, Pearson Correlation analysis and descriptive statistics in SPSS 15.0 for Widows Package Program was used in analysis of data obtained. In the end of results, it was established that participants physical activity levels are high. When participant's motoric performances are evaluated as physical activity levels, it was established that increment of physical activity level increases flexibility performance. Notwithstanding, it was found that participant's dorsal strength, leg strength and speed performances does not differentiated as physical activity levels. As a result, it was come through that physical activity levels are high in male high school students. It was established that there is no significant relationship between physical activity level and motor performance generally.