Tüketicilerin demografik özelliklerinin ve marka tercihlerinin marka değeri üzerinde oluşturduğu farkındalığın belirlenmesi: Cep telefonu sektörü üzerine bir araştırma
The determination of awareness formed on brand equity by demographic features and brand preferences of consumer: A study about mobile phone sector
- Tez No: 395341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka çağrışım unsuları, marka imajı, marka değeri, cep telefonu kullanıcıları, Brand Association Elements, Brand Image, Brand Equity, Mobile Phone Users
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüzde işletmelerin çokluğu ve gelişen teknolojinin getirdiği yoğun rekabet ortamı sonucunda marka kavramı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Farklılık yaratma, tüketici sadakati kazanma, marka değerini artırma gibi hususlar işletmelerin olmazsa olmazları haline gelmiştir. Bunun bir sonucu olarak, işletmelerin yarattığı markalara dair tüketici nezdinde bir imaja sahip olması oldukça önem arz etmektedir. Tüketiciler diğer şartların yanında, bir markanın oluşturduğu imaj ile de tercihlerini belirlemekte, aynı markayı daha sonra tekrar tercih etmektedirler. Bu çalışmanın amacı tüketicilerin cep telefonu marka tercihleri ve demografik özelliklerinin marka değerini oluşturan boyutlar itibariyle farklılığa yol açıp açmadığının belirlenmesidir. Bunun için öncelikle marka kavramı, marka çağrışımı kavramı, marka imajı ve cep telefonu pazarlamasıyla ilgili literatür taraması yapılmış, daha sonra saha çalışması yapılmış ve elde edilen verilerle de tüketicilerin cep telefonu marka tercihleri ve demografik özelliklerinin marka değerini oluşturan boyutlar itibariyle farklılığa yol açıp açmadığı ölçülmüştür. Araştırma modeli, Aaker'in geliştirdiği marka değeri modeli temel alınarak geliştirilmiştir. Saha çalışması Uşak ili, Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri üzerinde, anket yoluyla gerçekleştirilmiştir. Anket çalışması Haziran 2015 tarihinde, 400 öğrenciye uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS for Windows 18.0 programı yoluyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today the term brand has gained an importance because of intense competitive environment with developing technologies and quantity of business enterprises. Some subjects such as creating difference, gaining trustworthiness of consumer, increasing brand equity have become sine quo non for business enterprises. As a result of this; it has become important that business enterprises should have an image in the mind of consumer for brands created by them. Beside other conditions, consumers can determine their preference with the image formed by the brand and they can also prefer the same brand later. The aim of this study is to determine whether consumers' brand preference and demographic features can cause a differentiation in terms of the values forming brand equity. In order to do this; the survey was conducted after a wide-ranging literature review about the terms brand associaton, brand image and mobile phone marketing and than data obtained from the survey were used to find out whether consumers' brand preference and demographic features can cause a differentiation in terms of the values forming brand equity. Research model was developed by resting the brand equity model developed by Aaker. The survey was conducted by participation of the students from the Uşak University Faculty of Economics and Administrative Sciences in Uşak. Questionnaires were implemented to 400 students in June 2015. Data were analyzed by using SPSS for Windows 18 program.