ABD hegemonyasının Avrupa Birliği ve Türkiye ile olan istihdam ve sosyal ilişkilerine etkisi: 2008-2014
The United States has with the European Union and Turkey hegemony turned out employment and the effect of social relations: 2008-2014
- Tez No: 395355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Hegemonya, İstihdam, İşsizlik, Sosyal Sermaye, Avrupa Birliği İstihdam Politikası, Türkiye İstihdam Politikası, Hegemony, Employment, Unemployment, Social Capital, Employment Policy of the European Union, Turkey Employment Policy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Hegemonya kavramının 1817 yılından günümüze kadar gelmesiyle birlikte bir çok ülke kendisini bu kavramın içerisinde bulmuştur. Gramsci hegemonyası olarak bilinen hegemonya, güçlü ülkelerin küçük ülkeleri baskı altında tutarak kendi gelişimini sağlamak olarak tanımlamıştır.“Hegemonya”denildiğinde ilk akla gelen ülke ABD'dir. ABD, ülkeleri ekonomik, sosyal ve siyasal olarak etkilemektedir. Tüm bu etkilere bağlı olarak Avrupa Birliği ve Türkiye'de istihdam, işsizlik ve sosyal sermaye konusunda etkilenmektedir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan çöküşlerle birlikte arz-talep dengesi de bozularak işsizlik sorununu ortaya çıkarmıştır. Başta ABD olmak üzere AB ve Türkiye işsizlikle mücadele için farklı politikalar uygulamaktadır. Genel olarak AB istihdam politikası, işgücünün serbest dolaşımı ve iş güvenliğinin sağlanması üzerindeyken; Türkiye'de istihdam politikası, ihracatı artıracak yönde sanayileşmenin sağlanması gibi daha detaylı önlemler alınmaya çalışılmaktadır. ABD hegemonyasının AB ve Türkiye'ye olan bir diğer etkisi ise sosyal sermayedir. Sosyal sermaye, ekonomik ve sosyal ilişkileri bir bütün halinde ele alarak, sosyal etkilerin ekonomik sonuçlara neden olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Ülkeler sosyal sermayelerini artırmak için sosyal politikalardan yararlanarak daha gelişmiş ve modern bir devlet haline gelmeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Many countries came up with the concept of hegemony since 1817 has found itself in this concept. Gramsci called hegemony of hegemony, small countries have been identified as the most powerful countries to ensure their development by holding under pressure.“Hegemony”The first country that comes to mind is when the United States said. USA, countries of economic, social and political impact. All employment in the European Union and Turkey, depending on the effect on unemployment and social capital is affected. After the Second World War with the collapse of the supply-demand balance has also revealed a deterioration in unemployment appeared. Mainly apply different policies to combat unemployment, including the US the EU and Turkey. Overall EU employment policy, which is on ensuring the free movement of labor and occupational safety; Employment policy in Turkey, in the direction of industrialization such as the provision is to increase exports to obtain more detailed measures. Another effect of the EU and Turkey is the social capital of US hegemony. Social capital, economic and social relations by addressing a whole, is emerging as causing the social impact of the economic consequences. Countries are trying to become more advanced and modern state benefiting from social policy to increase social capital.