KOBİ'lerde inovasyon ve inovasyonun önemi: Kayseri ili örneği
The importance of innovation and innovation in SME's: The Kayseri̇ case
- Tez No: 395358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, KOBİ, Yenilik, Kayseri, Innovation, SMEs, Kayseri
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma öncelikle KOBİ tanımını, KOBİ'lerin ekonomideki yerini ve inovasyonu geniş bir ölçüde ele aldıktan sonra Kayseri ili hakkında bilgi vererek, Kayseri'deki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerdeki inovasyon yapısını, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde inovasyonun önemini incelemeyi amaçlamaktadır. İnovasyon mal veya hizmetin önemli derecede değiştirilerek bu inovasyon döneminde yeni pazarlama tekniklerinin, yeni uygulamaların, organizasyonların veya dış ilişkilerin yenilikçi bir yöntemle uygulanması şeklinde tanımlanabilir. İnovasyon her dalda uygulama alanı bulabilmektedir. Özellikle son yüzyılda bilişim ve teknoloji sektöründeki gelişmeler rekabetin daha da artmasına sebep olmuştur. Globalleşme ve artan rekabet koşullarında yeni yolların saptanması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bunu karşılayabilmenin yollarından birisi inovasyondur. Ürün ve hizmetin artarak birbirine benzer özellikler gösterdiği ve rakamsal olarak artış gösteren bir dünyada fark edilmek ve değer yaratabilmek, büyüyebilmek ve karlılığı yakalayabilmek ancak sıradışı olmakla mümkündür. KOBİ'ler, küreselleşen dünyada ülkeler için vazgeçilmez ekonomik birimlerdir. KOBİ'ler yapıları gereği esnek, değişimlere hızlı cevap veren, etkili müşteri ilişkileri ve yenilikçi olma gibi değişim sürecini destekleyen özelliklere sahip olmalarına rağmen değişim çağının gerektirdiği yönetim yaklaşımlarını uygulamakta çekinmektedirler. Oysaki değişim KOBİ'lerin varlıklarını sürdürebilmeleri, istihdama ve dolayısıyla ekonomiye olan katkılarını devam ettirebilmeleri için kaçınılmaz ve ayak uydurulması gereken bir süreçtir. Bu süreç içerisinde KOBİ'ler güncel yönetim yaklaşımlarını uygulayarak, hız, kalite ve maliyet faktörlerini olumlu yönde etkileyerek değişime olan uyumlarını arttıracaklardır. Değişimin bu derece gerekli ve önemli olduğu bir zamanda KOBİ'lerin bu süreçte başarılı sonuçlar elde edebilmeleri için; büyük işletmelerde yaygın olan inovasyon ve bilgi yönetimi gibi güncel yönetim yaklaşımlarını benimseyip uygulamaları zaruri hale gelmiştir. Bu çalışmada, farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletme çalışanları ile anket yapılmıştır. Anketi yanıtlayan çalışanlar arasında, değişik kademelerde işletme yöneticileri bulunmaktadır. Çalışmadaki en önemli sonuç, çalışmaya katılan işletmelerin inovasyonun öneminin farkında oldukları ve her işletmenin yapmış olduğu inovasyon çalışmalarının gelecek planları içerisinde yer aldığıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to firstly explain what is SME, SMEs importance in economies, innovation and information about Kayseri than aims to investigate innovation structure and importance of innovation in small and medium sized enterprises in Kayseri. Radical and incremental changes for thinking is related with innovation. Howewer intenvion appears from the innovation. Innovation means being diffenrent in many fields Recently, globalization has raised due to this reality attention is very important. The method to be realized in the world, in which all the goods and services are getting similar, is to be different. SMEs are indispensable economic units for countries in the globalization world. Although SMEs have flexible structures that respond to changes fast and that have features such as effective customer relations and being innovative, they hesitate to implement management approaches as required by the era of change. However, change is an inevitable process which SMEs have to keep pace with in order to preserve their existence and to contribute to the employment and also economy. In this process, SMEs will enhance their adaptation to change by implementing current management approaches and by positively affecting the factors of speed, quality and cost. In this period when change is necessary and important, it has become compulsory for SMEs to adopt and carry out current management approaches such as innovation and knowledge management which are common in big businesses so that they can acquire successful results in this period. In this thesis, the questionnaires of the study were administrated to employees of different organizations. The questionnaires were applied to managers working in different departments in the organizations. The most important result of this study is that all firms which are added to this study are aware of the importance of innovation and the studies of each firm includes in next plans.