Bölgesel kalkınmada kalkınma ajanslarının rolü:Batman ili üzerine bir uygulama
The role of regional development agency in regional development:An application on Batman city
- Tez No: 395357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHA BAHADIR SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel dengesizlik, Bölgesel Kalkınma Politikaları, Küreselleşme Bölgesel Kalkınma Ajansları, AB Bölgesel Kalkınma Politikaları, Türkiye Bölgesel Kalkınma Politikaları, Regional Imbalances, Regional Development Policies, Globalization, Regional Development Agencies, EU Regional Development Policies, Turkey Regional Development Policies
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Türkiye'de 1960 sonrası özellikle ulusal çapta büyüme ve kalkınma politikaları benimsemiş ve buna yönelik beşer yıllık kalkınma planlarını uygulamaktaydı. 1970 ve 1980'li yıllarında ki iktisadi kalkınma anlayışındaki gelişmeler küreselleşme ve neo-liberal politikaların önem kazanmasıyla uluslararası sermayenin serbest dolaşımı bölgeler arasındaki dengesizlikleri de beraberinde getirmiştir. 1990'lı yıllarda bölgesel kalkınma ajanslarının büyük başarıların elde etmesiyle geleneksel yapılar terk edilmiş üstten alta uygulanan politikalar bırakılarak, bunun yerine alttan üste doğru politikalar uygulanmaya başlamıştır. Böylece yeni bölgecilik akımının şekillenmesine neden olmuştur. Bu yeniden yapılandırılan politikalarla, bütün yerel aktörlerin katılımını sağlayan, hem girişimcilik hem yenilik odaklı bir kurumsal kimlik ihtiyacı olarak ortaya çıkarmıştır. Türkiye ise bölgesel kalkınma anlayışı Avrupa birliğine uyum sürecinin başlamasıyla 1999 yılında Helsinki Zirvesi'nde Avrupa birliğine aday ülke olarak gösterilmeye başlanmış ve bölgesel kalkınma politikalarını AB' bölgesel kalkınma politikaları temelinde bütünleşmeye başlamıştır. Buna bağlı olarak Bölgesel Kalkınma Ajansları Türkiye'de ciddi anlamda hayata geçilmeye başlamıştır. Avrupa Birliği Komisyonunun hazırlamış olduğu Katılım Ortaklığı Belgesi'nde orta vadede yapılması gereken yasal düzenlemelerle Kalkınma Ajansları'nı oluşturmak amacıyla yasal düzenlemeler süreci başlatılmıştır. İzleyen süreçte de Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkındaki Kanun Tasarısı gündeme gelmiştir. Özellikle bu çalışmamın temel amacı Kalkınma ajansının kavramını tanımlamak ve Batman ilinde Dicle kalkınma ajansının etkinliğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, growth and development policies were adopted especially during the years following 1960s and in line with that, five-year development plans were applied. With the new developments in the sense of economic progress, globalization and neoliberal policies coming into prominence during 1970s and 1980s, free circulation of international capital brought about the imbalances between regions. With great accomplishments which regional development agencies gained during 1990s, traditional patterns were abandoned; policies which were applied from top to bottom were quitted and instead, policies from bottom to top were started to be applied. Therefore, this caused new regional movement to come into being. These new policies, which were being structured, required a new corporate identity which provided participation of all regional actors and which focused on both entrepreneurship and innovation. Turkey, along with its sense of regional development, was presented as a candidate for European Union at the Helsinki Summit in 1999 with the start of process of adaption to the European Union. And Turkey started to integrate its regional development policies on the basis of European Union development policies. Accordingly, regional development agencies started to come in being seriously in Turkey. In the accession partnership document prepared by European Union Commission, the process of regulations of what should be done in the medium term and the process of legislative regulations were started in order to establish development agencies. During the following process, a draft of law about the establishment and coordination of development agencies and their tasks was proposed. The main objective of this study is to define the concept of development agency and to discuss the efficiency of Dicle Development Agency in Batman.