Mecmû'a-i Eş'âr (06 Mil yYz A 1818) inceleme tıpkıbasım
Mecmû'a-i Eş'âr (06 Mil Yz A 1818) examination facsimile
  1. Tez No: 395368
  2. Yazar: GÖKHAN BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Şiir Mecmûʽaları, 06 Mil Yz A 1818, Clasical Turkish Literature, Collections of poem, 06 Mil Yz 1818
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Çok farklı tür ve şekillerde şiirleri ihtiva edebilen eserler olan şiir mecmûʽaları, divan edebiyatı çalışmaları için çok önemli kaynaklardır. Bu şiir mecmûʽaları sayesinde hem bazı şairlerin divanlarına giremeyen şiirleri tespit edilebilmekte hem de mecmûʽanın kaleme alındığı dönemin şiir anlayışına ve edebi zevkine dair önemli bilgiler elde edilmektedir. Bu çalışmada Milli Kütüphane' de“06 Mil Yz A 1818”numarada kayıtlı“Mecmûʽa-i Eşʽâr”adlı şiir mecmûʽasının incelemesi ve metin kısmı tıpkıbasımı ile birlikte ortaya konulmuştur. İlk olarak mecmûʽalar hakkında genel bir bilgi verildikten sonra söz konusu mecmûʽamızın tanıtımı yapılmıştır. Ardından inceleme kısmına geçilmiş ve mecmûʽada yer alan şiirlerin nazım şekilleri, aruz kalıpları, redif ve kafiye tercihleri incelenmiştir. İmkanlar el verdiğince daha önce üzerine çalışma yapılmış olan divanlara bakılmış ve gerekli karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Collection of poems which are the works that can contain many different type and forms of poems are very important sources for divan literature studies. By means of these collection of poems, both the poems which cannot be put in the divans of some of the poets can be determined and important information related to the poetry and literal pleasure of the term when the collection is written up. In this study, the analyzing of poem collection called“Mecmûʽa-i Eşʽâr”which is recorded in the National Library with“06 Mil Yz A 1818”number and facsimile has been suggested together with its text parts. After revealing general information about collections firstly, our aforementioned collection has been introduced. Afterwards, the analyzing has been made and the odes, prosody forms and rhyme scheme of the poems taking place in the collection have been studied. Within the bounds of the possibility, the divans which have been studied before refereed and the necessary comparisons are made.